Бранилац Харадинаја сада постао судија!

Нова поставка у институцији, која наслеђује Хашки трубунал. Бен Емерсон бавиће се Младићем, Хаџићем, Шешељем…

Главни бранилац бившег припадника ОВК Рамуша Харадинаја, адвокат Бен Емерсон, биће судија Резидуалног механизма, суда који ће 1. јула 2013. године наследити Хашки трибунал.

Још није познато у којим ће предметима судити Харадинајев бранилац, али се зна да ће му на располагању бити сви жалбени поступци против Срба који не буду завршени у првој половини наредне године. Ту су, сигурно, поступак против ратног команданта ВРС Ратка Младића, затим председника РСК Горана Хаџића, лидера радикала Војислава Шешеља…

„На списку су и сви они предмети у којима се буду уложили вандредни правни лекови, на пример, захтев за ревизију поступка „, каже извор „Новости“, близак Трибуналу.

Судска већа Резидуалног механизма ће се, како се наводи у прописима, формирати само на захтев председника Резидуалног механизма Теодора Мерона. Колико год буде било могуће, судије ће обављати своје функције – на даљину. Судије неће добијати новац само зато што се налазе на списку судија, већ тек када буду постављени у неком предмету.

Прописи налажу и да ће за сваки поступак у надлежности Механизма, осим за непоштовање суда, Теодор Мерон поставити троје судија са списка како би формирао веће. У свим осталим случајевима поставиће по једног судију са списка.

Судије су изабране не четири године, а могу и поново да се бирају. Осим Харадинајевог браниоца, од судија који су познатији нашој јавности у Резидуалном механизму који ће бити надлежан и за злочине у Руанди, судиће и Кармел Ађијус, Жан Клод Антонети, Кристоф Флиге, Алфонс Ори и Патрик Робинсон.

Брани и Асанжа

Бен Емерсон брани и оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, затим и супругу бившег руског шпијуна Александра Литвињенка, Марину, који је преминуо у Лондону 2006. године, после тровања радиоактивним полонијумом.

Емерсон је био специјални саветник тужилаштва у сталном Међународном кривичном суду, специјализовао се за људска права, међународно хуманитарно право, кривично право и јавно право. У Европском суду за људска права у Стразбуру је био пуномоћник у више од 30 предмета, у којима је и тужио и бранио Енглеску. Заступао је медије у поступацима слободе говора.

Новости