Испитивање ГМ „супер банане“ на људима

banane

Научници су развили витаминима обогаћене „супер банане“ које ће први пут испитивати на људима. Испитивања ће се обавити током шестонедељног периода у САД. Циљ истраживача је да се са узгојем овог воћа почне у Уганди до 2020 године.

Банане су „супер“ јер су генетски побољшане тако да имају повећане нивое витамина А –  чији недостатак може бити фаталан.

Стотине хиљада људи годишње умре у свету због недостатак витамина А, док многи други ослепе, изјавио је вођа пројекта за АФП.

„Последице недостатка витамина су поразне: 650 000-700 000 деце широм света умре сваке године … и још најмање 300.000 ослепи“, изјавио је професор Џејмс Дејл .

„Добра наука може овде много да допринесе обогаћивањем основних усева попут угандске банане са про-витамином А и пружајући сиромашнима и популацији која се пољопривредом бави да би обезбедила егзистенцију нутриционистички богатију храну“, рекао је Дејл.

Пројекат је креирао Технолошки универзитет Квинсленда (Queensland University of Technology – QUT) а подржали су га Бил и Мелинда Гејтс.

„Ми знамо да ће наша наука функционисати“, рекао је Дејл. „Направили смо све конструкте, гене који иду у банане и у њих их ставили овде на КУТ.“

Дејл је додао да је месо генетски модификоване банане наранџастије од оног обичне банане, али оне иначе изгледају исто.

Хајленд или источноафричка банана за кување је основна храна у источној Африци, према истраживачима. Међутим, има ниске нивое микроелемената, посебно витамина А и гвожђа.

Ако се пројекту после испитивања у САД да зелено светло за Уганду, микронутријентима обогаћеним / модификованим усевима се такође може дати зелено светло за Руанду, Кенију и Танзанију.

„У западној Африци земљорадници гаје банане за печење и иста технологија би могла да се лако пренесе на те сорте“, изјавио је Дејл.

Извор: http://rt.com/news/166288-banana-genetically-modified-trial/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28