Лукашенко: Наши пилоти хероји су били спремни да долете у Србију и помогну, али Милошевић није веровао да ће НАТО извршити такву агресију

lukasenko

МИНСК – Србија практично већ живи у ЕУ, са свих страна је њоме окружена, али може да гради добре односе и са Русијом и Белорусијом, јер „треба наћи начин поступања који неће разочарати ни Исток, ни Запад“, каже председник Белорусије Александар Лукашенко, који у среду стиже у званичну посету Србији.

У последње четири године робна размена између Србије и Белорусије повећала се четири пута и достигла 200 милиона долара, рекао је Лукашенко у интервјуу за данашњу „Политику“.

Лукашенко се, како је рекао, нада да у ЕУ схватају да Србија и Белорусија имају дугу традицију, да народи желе да сарађују, па и економски.

Он је додао да зато мисли да „ту не би требало да буде никаквих проблема, ако ЕУ наступа добронамерно“.

Према његовом мишљењу, Србија треба смелије да крене према Истоку.
„Разумем ваше бојазни, разумем и жељу да постанете чланица ЕУ, и то ће се можда и десити. Али десиће се сутра, а људи хоће боље да живе данас“, рекао је он.

Према његовим речима, светом доминирају велике земље или заједнице, као што су ЕУ, Русија, Америка или Кина.

Наравно, додао је он, оне своје интересе остварују разним средствима на уштрб малих, средњих и слабих држава. Такве земље, као што су Србија, Белорусија или Украјина, налазе се, како они то воле да кажу, у зони њихових интереса.
„Ја им обично кажем, ваљда су то прво наши интереси“, рекао је Лукашенко.

Према његовим речима, „најважније је да се не стварају непотребни проблеми“.

Белорусији је успело да остане стабилна, јер је „народ такав да није допустио да се сударе усијане главе“.

На питање да ли га вредају написи западних медија о њему, Лукашенко је одговорио да га не вређају.
„Само ми је жао што се таквим методама води, не борба, него рат, прави рат против држава каква је Белорусија.
„Ја се не љутим. Осим тога већ сам се навикао. Забранили су Лукашенку улаз у ЕУ. Нека су“, каже белоруски председник.

Лукашенко је „Политици“ рекао и да је тачно да је деведесетих година нудио Слободану Милошевићу да Србији испоручи противавионски систем С – 300, као и помоћ у ваздухопловима и да су већ биле разрађене маршруте.
„Нашли смо и хероје пилоте који су били спремни да покушају да непримећено прелете до Србије, што је био веома ризичан задатак“, рекао је Лукашенко.

Према речима Лукашенка, то на крају није остварено јер Милошевић није веровао да НАТО може да изврши такву агресију, а касније је већ било касно, С – 300 није могао да се пребаци, јер је уведена блокада.

Танјуг