„Влада републике Србије и општинско руководство општине Зубин Поток налажу обавезан излазак на изборе 8. јуна 2014 године.“ – текст поруке који су добили запослени у јавним службама општине Зубин Поток на северу КиМ

siptarski izbori

„Влада републике Србије и општинско руководство општине Зубин Поток налажу обавезан излазак на изборе 8. јуна 2014 године.“ – текст поруке који су добили запослени у јавним службама општине Зубин Поток на северу КиМ.

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – На Косову и Метохији јутрос су почели превремени парламентарни избори који се први пут одржавају на целој територији укључујући четири општине са српском већином на северу Косова. Биралишта су отворена у седам часова а изборни материјал на северу Косова рано јутрос допремлили су представници ОЕБС-а уз пратњу специјалних припадника полиције Еулекса. У Косовској Митровици су 33 бирачка места у седам бирачких ценатара у чијој непосредној близини се може видети појачано присуство припадника Полиције Косова.

Право да бира 120 посланика косовског парламента има 1.782.454 бирача, што је за око 40.000 грађана више него што Косово има становника према попису који је обављен 2011. године.

На парламентарним изборима на Косову од тридесет политичких субјекта који ће учествовати у изборима налази се и пет српских међу којима је и Српска листа која је добила подршку Владе Србије.

Политичке партије да би имале посланике у Скупштини Косова треба да пређу цензус од пет одсто док је за коалиције цензус седам одсто од броја изашлих бирача.

Мањинске заједнице имају 20 загарантованих места од којих 10 припада Србима, а осталих десет осталим националним заједницама на Косову.

Изборни процес на северу Косова, на захтев Централне изборне комисије подржава Организација за европску безбедност и сарадњу.

Како је Танјугу рекао српски члан ЦИК Ненад Рикало на ванредним парламентарним изборима приликом гласања гласачи могу користити сва важећа документа.

Рикало је прецизирао да то значи да бирачи на недељним ванредним изборима могу користити и српска лична документа, ако су уписани у бирачки списак.

Безбедност током одржавања парламентарних избора осигураваће Косовска и Еулекс полиција и војници Кфора као трећа инстанца реаговања.

Косовска полиција као прва инстанце реаговања, биће присутна испред бирачких и других кључних области уз, видљиву подршку Еулекса и Кфора.

Ђурић: Најгора опција да српска заједница гласа подељено

Целокупна српска заједница на Косову и Метохији треба данас да у што већем броју изађе на парламентарне изборе у јужној српској покрајини и подржи јединствену српску листу, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, оценивши да би најгора опција била да српска заједница гласа подељено.

„Најгора опција би била то да српска заједница гласа подељено. Ово нису избори на којима се бира између различитих српских странака. Од суштинског је значаја да сви мандати гарантовани српској заједници на Косову и Метохији буду у рукама листе која своју политику креира у договору са Владом Србије“, рекао је Ђурић за „Курир“.

Наше јединство ће бити најснажније оружје које ћемо имати у привременим покрајинским институцијама, додао је он.

Ђурић је изразио уверење да ће српска листа остварити веома добар резултат и да ће у наредних месец дана бити формирана Заједница српских општина, како је и предвиђено Бриселским споразумом.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију очекује да ће „у најскорије време међународна заједница и правосудни органи учинити све да се драма везана за случај Оливера Ивановића заврши“.

Држава Србија чврсто стоји иза гаранција које је понудила за његово ослобађање, рекао је Ђурић.

Председник Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић је више од четири месеца у притвору због сумње да је одговоран за ратни злочин над Албанцима.

(Танјуг)