Суд у Загребу ослободио оптужене за злочин над Србима код Книна 1995.

Zapaljena kuca u gruborima

БЕОГРАД – Координација српских удружења породица несталих и убијених у бившој Југославији саопштила је да је ослобађање двојице бивших хрватских специјалаца пред судом у Загребу за убиство шесторо српских цивила 1995. године још једна у низу срамних пресуда хрватског правосуђа.

Жупанијски суд у Загребу јуче је првостепено ослободио Франу Дрљу и Божу Крајину оптужби за убиство шесторо старијих цивила у селу Грубор код Книна, почињено после акције „Олуја”.

„Хрватско правосуђе оснажено ослобађајућом хашком пресудом хрватским генералима Готовини и Маркачу, донело је још једну у низу срамних пресуда”, навео је председник координације удружења Драган Пјевач.

Пјевач је навео да је, по образложењу судије Бранка Мајеровића, суд утврдио да је хрватска војска убила „невине и старе људе испред својих кућа и да је осрамоћена елитна јединица хрватске војске и сведена на ниски и приземни ниво српских добровољачких банди које су харале Хрватском”.

„Ко је банда и ко је харачио, а ко и данас харачи најбоље се види из података који говоре да је у аккцији ‘Олуја’ убијено више од 1.200 српских цивила и да до сада за ове злочине нико није правоснажно осуђен у Хрватској”, навео је Пјевач.

Пјевач је истакао да је Хрватска већину убијених пописала као Н.Н. лица и сахранила и да се и данас чека на ексхумацију више од 250 српских жртава на познатим гробним местима.

„Хрватска не може сакрити злочине који су почињени над Србима у прошлом рату али проналази до сада невиђено решење у историји процесуирања окривљених за те злочине – утврђује да су злочини почињени а да нико није крив”, навео је Пјевач.

Пјевач је додао да злочин нема оправдања и злочинци, без обзира на националност и „патриотски занос” у којем су починили злочин, не могу бити хероји.

„Позивамо институције власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама буду питања која се хитно морају ставити на дневни ред и решавати”, навео је Пјевач.

(Бета)