И други боље виде од Срба: платформа о Косову „катастрофа“

Вашингтон – Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер рекао је да је нова платформа Србије за Косово и Метохију „катастрофа“ и нагласио да једини начин за напредак у решавању питања Косова представљају директни разговори Београда и Приштине, без претходно одређених услова и без учешћа Вашингтона, Брисела или Москве, преносе агенције.

Прво, истакао је Мејер, уколико се претпостави да је нова платформа почетна позиција у политичким разговорима са Приштином, онда платформа даје превише права од самог почетка.

„Као што се из реаговања премијера самопроглашеног Косова Хашима Тачија види, нема разлога да је Приштина прихвати.“

Нова платформа практично признаје независност Косова под администрацијом Приштине. То би била надоградња на признању које је већ власт Бориса Тадића дала Приштини пристанком на „техничке разговоре“. Београд је прешао велики пут ка признању независности Косова и нова платфома то признање носи даље. Уколико је циљ примамити Приштину у разговоре, онда је ова платформа пропала на почетку – истакао је Мејер.

Друго, додао је он, уколико се претпостави да је платформа једноставно нешто више од почетне позиције за нове разговоре, онда је план још смешнији, јер поново је Приштина неће прихватити, а у том случају, и Вашингтон и Брисел ће је, такође, одбацити.

„Приштина жели потпун суверенитет без учешћа Владе Србије. Све где се помиње аутономија и трајно учешће Срба у руковођењу Косовом биће одбијено. Свеједно да ли се платформом жели постићи решење попут Каталоније или Републике Српске, то Приштина неће прихватити. Не знам кад ће Београд увидети овај веома једноставан концепт“, нагласио је Мејер.

Нова платформа, додао је он, подсећа на делове плана Мартија Ахтисарија, који, такође, не води никуда.

Међутим, исто тако је важно да нова платформа оставља Србе, посебно оне на северу Косова, на цедилу са компликованим системом власти и присилно подељеном лојалности.

Мејер је нагласио да Влада Србије треба директно да каже да једини начин за напредак у решавању питања Косова представљају директни разговори Београда и Приштине, без претходно одређених услова и без учешћа Вашингтона, Брисела или Москве.

„Нажалост, влада Србије се толико плаши Брисела и Вашингтона да би било потребно истинско Божије дело да би Београд то и учинио“, истакао је Мејер.

Уколико Приштина одбије такве разговоре, нагласио је Мејер, Београд треба да почне да поништава „техничке“ споразуме постигнуте у протеклих неколико година, укључујући и одбацивање плана од шест тачака УН за Косово.

„Уколико би Приштина одбацила такве разговоре, Београд би, такође, требало да распореди полицијске јединице у област северно од реке Ибар, на шта Србија има право према Резолуцији Савета безбједности 1244″, закључио је Мејер

Агенције/Васељенска ТВ