Фејсбук или уво Великог брата (петиција)

facebook-sunglasses

Фејсбук је управо најавио нову функцију у својој апликацији, која ће му дозволити да слуша наше разговоре и околину кроз микрофон наших сопствених телефона. Говоримо о потезу Великог брата.

Фејсбук каже да ће се функција користити за безопасне ствари, као што су идентификовање песме или тв емисије у позадини, али коришћењем микрофона телефона сваки пут када ажурирате статус, Фејсбук може да чује све .

Не само да је овај потез стварно језив, већ је и велика претња нашој приватности. Функција је опциона, али многи неће ни читати упозорење. Ако сада делујемо, можемо зауставити Фејсбук пре него што ослободи функцију.

Поручите Фејсбуку да не пушта своју језиву и опасну нову функцију апликације којом се прислушкује околина и разговори корисника.

Фејсбук каже да ће одговорно користити ову функцију, али ми знамо да му није за веровати. Уосталом, пре само неколико месеци Фејсбук је био под ватром због примања милиона долара за рад са ПРИЗМОМ Агенције за националну безбедност, великог обима и веома контроверзног програма електронског надзора података  – нечега што је њен извршни директор Марк Цукерберг у почетку негирао. То је такође компанија која је лагала о свом новоскоцканом Бикон програму – рекламном систему који ће слати наше приватне податке са екстерних сајтова Фејсбуку.

Чини се као да сваких неколико месеци долази још један велики скандал Фејсбука са приватности, а ипак гигант друштвених мрежа свеједно гура ову нову апликацију. Зашто ? Информације које скупља слушајући својих 1,2 милијарде корисника широм света могу се продати уз огроман профит оглашивачима и корпорацијама у потрази за што бољим информацијама о укусима и склоностима потрошача.

Фејсбук поступа у најбољем интересу свог банковног рачуна, а не својих корисника. Ово је отишло предалеко – сада га морамо зауставити .

За Фејсбук: Ово је екстремни напад на приватност твојих корисника. Немој ослободи ову нову функцију и немој нас прислушкивати преко микрофона наших телефона.

ПЕТИЦИЈУ МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ НА: http://action.sumofus.org/a/Facebook-app-taps-phones/?sub=fb

Превео, за Милу, борца у животу и Српкињу из Стокхолма која се ни Фејсбучета не боји: Александар Јовановић – Срби на окуп

Да ли је ваш производ чист или је генетски модификован ? Покажите купцу ознаком
Миров лого  ekopokret-bez-gmo-smallПредставник акције “Без ГМО” Еколошког покрета Новог Сада за Западну Србију, Мирослав Драмићанин
Е-пошта: miroslav.miro.dramicanin@gmail.com
Телефон: 062 854 13 28