Седница свих општина на КиМ (видео)

Инфослужба „Срби на окуп“ преноси седницу свих општина са КиМ, која је јуче одржана у просторијама ЈКП „Стандард“ у Косовској Митровици у целости.

У наставку погледајте видео извештај са седнице као и транскрипт обраћања господина Славише Ристића

Уредништво „Срби на окуп“

Обраћање г.Славише Ристића Скупштини 4 Општине Северног Косова, децембра 2012.

 

…Али, имам обавезу да кажем неколико речи, пошто сам ја један од тих који је био на састанку код председника Републике, на његов позив, да нам представи Платформу. Чини ми се да је неко из публике  добацио да овај Пинки, који је видео Тита да изађе. Ја сам један од тих…Пинки који је видео Тита.

И, наравно, свако од нас данас би могао да, враћајући се на оно кроз шта смо прошли задњих 13 година, да говори или, да кажемо које су нас све несреће до сад задесиле, ко нас је све лагао на том путу, које су нам све перспективе, али мислим да треба да искористим данашњу одлуку у којој мери ћемо ми, и на који начин, да подржимо Платформу.

Нисам за оно- „уздржан“, или, како беше четврта могућност?- „не желим да се изјасним“.

Ја сам пре пар дана имао прилику да будем на једној Скупштини у „Сава-центру“. Скуп је носио назив „Косово-ДА, ЕУ-НЕ!“, и тамо сам у свом говору рекао нешто што мислим да је истина. Не знам да ли Ви делите наше мишљење? Нажалост, у нашој 13-годишњој борби, и целокупног Српског народа на Косову и Метохији, кроз разна смо искушења пролазили када су у питању напади Шиптара, када су у питању насртаји НАТО- војника, али да, нажалост, после 13 година, све поразе које смо доживели, доживели смо од власти у Београду. То је истина. Нажалост. Али, не желим данас о томе да говорим. Желим да кажем, Гиле, није то оно: „Све је исто, само њега нема.“ Можда да је све исто, данас би били у бољој позицији. Није све исто. Њега нема, али није све исто. Неки су променили политику.

Желим, и враћам се на то, као један од учесника тога састанка. Дакле, отишли смо на позив председника Републике, и добили смо нацрт Платформе, који нас је, истина, сачекао на столу, кад смо тамо ушли. Нисмо били у прилици, осим малог броја људи, који је део тога могао да чује кроз медије, и у неком времену, у време трајања састанка, што смо могли да читамо. Толико смо времена имали, али смо више обратили пажњу на излагање председника Републике. Шта је он рекао? Он је своје излагање почео са тиме да је у својој предизборној кампањи, када се кандидовао за председника Републике, обећао јавности Српској, не само својим бирачима, да ће израдити, иницирати израду Платформе за решење Косова и Метохије. Да је, пошто је дошао на власт, понудио, како је рекао, многим политичким партијама и многим политичким институцијама, да у изради те Платформе узму учешћа, и да је, тако нам је рекао, остао усамљен, буквално у ситуацији да то учини сам. Како је рекао: „Ја сам у свом кабинету, наравно уз помоћ људи из свог кабинета, и људи за које је сматрао да треба да консултује, израдио ту Платформу, да је она усаглашена на нивоу државног врха, на нивоу Владе, и да је тек онда проследио политичким партијама и појединим европским земљама.“ Дакле, није крио да је дао Платформу појединим моћним европским земљама, и наравно, рекао је да је дао и Русији, ако се добро сећам. Ако неко од колега, који је био тамо, …било нас је 28 представника…ако нисам нешто добро рекао. Да, на Исток  и Запад. Да, и рекао је и следећу ствар: „Данас Вама, и не само данас, него у наредним данима, дајем прилику да однесете то у Скупштину, да то погледате, јер ми је битно Ваше мишљење, а иза тога, ову Платформу, коју сте добили, са Вашим допунама, предаћу у Републичку Скупштину, иза чега ће уследити усвајање Уставног Закона шире аутономије за АП Косово и Метохију, јер ту могућност признања Платформе за Косово и Метохију има и наш Устав, и да сва решења, која се у овом предлогу нуде Српској заједници- да ли кроз Заједницу Српских Општина и насеља, или решења која се односе на изоловане Српске енклаве и целине, црпеће из тог Уставног Закона, који ће Скупштина Србије усвојити из нашег Устава, а никако из некаквих законских прописа  „независног Косова“.

Говорим образложење председника Републике Србије.. Говорио је, наравно, о томе да су сви досадашњи преговори ишли на уштрб интереса како Српског народа, тако и Српске државе, и да држава не може више да стане иза  прихватања споразума и преговора и одлука државних чиновника Републике Србије, без обзира на ком они нивоу били, и да једном, коначно, морамо да имамо документ који ће бити усвојен у Парламенту, и за који ће бити усвојено законско решење, и да се за учињено онда одговара.

Можда парафразирам, али, таква је, дакле, била прича.

И оно што је нас највише занимало је то што  Платформа садржи нешто што ће  да заустави даљи процес такозваних „парцијалних договора“ пре него што имамо коначну верзију Платформе, као и одлука, како је рекао, његова пре свега одлука, да нема договора као договора, већ да се договори морају у пакету завршавати. Ми смо чули, и већина нас, наравно нису сви узели учешћа, мислим и они који нису су се у принципу отприлике сложили да је то добра основа, да је то добро, и тако даље, итд…

Ми смо узели обавезу да се данас састанемо овде. Нисмо тада имали тачан датум, али смо рекли да ћемо то учинити што пре, и председник нас је замолио, чули су они који су присутни,  да ми то учинимо што пре на једној заједничкој Скупштини, и да што пре доставимо наше мишљење везано за Платформу, како би се са Платформом изашло на Скупштину Србије до 31. 12. текуће године, дакле до краја, јер, како је рекао:“Ако Ви закасните, онда ћемо морати после Божића.“….Отприлике сиже  читаве приче његове, оно што смо ми чули, био је такав.

Ви сте сви добили Платформу.  Ја само мислим да кажем, ово сад говорим моје мишљење,  ми данас имамо прилику да донесемо опет неку, да тако кажем, мудру одлуку, колико је она могућа,  да буде јединствена пре свега, јер ће нам само једна таква одлука дати шансу да нешто урадимо.  Јасно је…јасно је да и кроз овај текст Платформе… посебно на онај део који предлаже нека конкретна решења, када је у питању аутономија Заједнице Српских Општина и насеља, је ли, када су у питању права Срба, да ту, вероватно, ће имати много идеја, много бољих решења него што стоји овде, али у овој Платформи, и морамо је поделити, да тако кажемо, у две неке целине. Једно је оно што се нуди као решење, а друго су неки принципи, који су важни.  И, ко је читао то, а верујем да сте читали то, оно о чему ми данас посебно треба да поведемо рачуна, то су ти принципи везани за будуће разговоре било које врсте,  да ли техничке, да ли политичке о статусу, и тако даље. То су та два- три принципа, која су врло битна.

То је- да Влада Србије, у циљу заштите државних интереса не постиже даље парцијалне договоре са иностраним представницима у току такозваних „техничких дијалога“, итд., итд…

И следећи принцип, који каже да разговори о пакету буду- да ништа није договорено док се све не договори. Знам да већина…

свако ће то рећи, ту си одмах давао из публике примедбу: „ Шта ми ту усвајамо кад је то већ примењено?“

Пазите, ми смо као представници свих Општина са Севера Косова добили од председника Републике Платформу, за коју је он рекао да чека наше мишљење, и да ће као таква ићи у Парламент. Мада ће време показати да ли ће се то променити, као што је показало време да се и закључак Владе који смо испословали горе, на терену  не поштује. Али, ми смо добили овај документ од председника, и ми, ако подржимо ово, морамо да подржавамо на начин на који ћемо рећи: „Председниче, подржавамо Ваш нацрт изворне Платформе коју сте представили представницима Срба са Косова и Метохије“, и да посебно истакнемо оне принципе, који не требају да буду промењива ставка, и не могу и не смеју, без обзира на различите ставове политичких партија  и посланичких група у Скупштини Србије. Не можемо да кажемо да се не може баш ништа променити, јер и ми тражимо да  неке ствари треба да се  дограде, попут оног, а било је и на том састанку решено да је врло битно да се истакне право повратка прогнаних 250 000 Срба,  па везано за многе примедбе око евентуалног учешћа Војске Албаније као „гаранта мира“, итд… Не можемо да кажемо да је ово Свето Писмо у смислу да ништа није промењиво., али неке основне, принципијелне ствари не могу да се мењају, јер ће у супротном имати ситуацију да поново, уместо каквог папира, иза кога треба да стане држава… видећемо да ли ће да стане… имаћемо усмене „црвене линије“. „Црвене линије“, сећате се, имали смо од ове пре власти. Нећемо, вала, жив’ ми мајка, жив’ ми деца!’

Значи, ми данас имамо прилику да кажемо председнику државе, њему се обраћамо. Ми нисмо ишли да замолимо Владу. И не занима ме шта прича председник Владе. Мене занима оно што сам чуо и оно што сам прочитао од институције, која се зове председник Србије. И апелујем да ми одговоримо предсднику Србије, и на томе да истрајавамо-. А шта ће бити у будућности, видећемо. Нажалост, много пута до сада смо били изиграни, преварени, многе ствари су се окретале у неком правцу који ми нисмо желели. Али, не смемо да будемо неко, као Срби са Косова и Метохије, који у овом тренутку немамо свој одговор. Ми морамо да имамо свој одговор. Ми морамо да имамо свој одговор… А с друге стране, не треба да упаднемо у замку типа- да будемо саучесници прихватања једног документа, а да иза њега неко и даље добије право  да онако- машну, ташну, торбу, па у Брисел, па наставак преговора без државне Платформе.

Тако да, мој предлог  је да ми, не само одборници Северних Општина, него и наша браћа Јужно од Ибра, који су овде данас у својству координатора, представника Скупштина…ту скоро из сваке Општине има представника, ми доносимо јединствену одлуку, да подржимо Платформу, али јасни будемо у закључцима  шта ми подржавамо. Не подржавамо ничије изјаве и ничије мишљење, ни Дачића, ни Демократске странке, нити било које странке друге.. Ми подржавамо изворни нацрт, уз, наравно, неке сугестије, на шта би она требала да буде допуњена, у смислу права на повратак, и неких још других ствари, да укажемо на неке принципе, који не смеју да се мењају, а то је ово о чему сам говорио, да нема даље више прихватања било каквих договора без претходно усвојене Платформе.

Јер, неко очигледно хоће да настави договоре, а да нема и даље неког државног папира.

Ми се сећамо, и претходна Влада је говорила стално, Борко Стефановић је говорио: „Постоји Платформа. Усвојила је Влада.“ Нешто никад нисмо видели тај папир, а они су говорили да нешто имају у име државе, у име народа.

Нема нико право у овом тренутку, било ко да је на власти, у било ком месту, да се крије, и да бежи од полагања рачуна пред Парламентом у Скупштини Србије.  Без обзира на чињеницу  да је у самом Парламенту однос снага такав, нажалост- једна, још увек већина, мисли да је крај нашег пута тамо, у ЕУ, али , Бога ми, кад чују јединствену поруку Срба са Косова и Метохије, да одлучују о нашим судбинама, о нашим главама, да неће моћи баш тако да се понашају.

И, мој је предлог да ми подржимо Платформу у изворном облику, да кажемо које су то примедбе, и да инсистирамо да она буде у што краћем року…односно питаћемо председника за даље…

Очигледно, немогуће је да до 31.12. , али у сваком случају, у Скупштини Србије, пре наставка било каквог дијалога о техничким питањима.

Ето, толико сам хтео да Вам кажем, и верујте, најбитније је да пошаљемо јединствену поруку, каква год она била, с обзиром да тог јединства нема  у Парламенту, нема га, нажалост, у јавности Србије. Јер, нама ова Платформа не треба само због нас. Ми смо се сви, чини ми се, изузимајући неке појединце који су узимали учешћа у такозваним „косовским институцијама“, сви јединствено понашали, исто мислили, исто деловали, исто радили. А можемо и без Платформе. Али, нажалост, у држави Србији нема Платформа, а Српска јавност, очигледно, лута. У Београду се мора…Београду треба Платформа. Српски народ треба Платформу, неки докуменат…нека рампа, која ће да буде заустављена, иначе, уколико буду наставили у наше име да одлучују нашим судбинама, о нашим породицама, и даље сами буду доносили одлуке без неког државног документа, то је онда ситуација из које  не можемо да  излазимо. Хвала.