Разлози за уздржање од блуда, поред тога што „Бог тако каже“

razlozi-za-uzdrzanje

Хришћанска вера нас учи да је секс изван брака погрешан. Занимљиво је што нам исто говоре и истраживања бројних секуларних стручњака. Емилија је њихове студије сажела у десет тачака лаких за разумевање, које притом немају везе с религијом, а говоре о разлозима за уздржање до брака.

Бог је рекао да не треба упражњавати полне односе изван брака. У Библији се то назива „блуд“ или „блудничење“, и није дозвољено. Наравно, иако је нешто забрањено, не значи да то већина људи ипак не ради…

Блуд није нов грех. Присутан је још од старозаветног доба. Једина разлика између данашњег и пређашњег времена јесте то што су људи сада много толерантнији према блуду. Што је мање људи који се не слажу с таквим ставом, све ће више неморала бити око нас.

Напослетку, сви ћемо научити да није битно шта ми мислимо или шта људи око нас мисле. Важно је шта Бог мисли. А према учењу православне цркве, римокатоличке цркве и многих протестантских вероисповести и појединачних цркава, Бог мисли да пре брака треба да будемо чисти. Чак и за време брака од нас се тражи да останемо чисти. Постоје дела која су природна и чиста, као и она која то нису.

Не знам зашто је заповест о девствености/чистоти многима толико збуњујућа. Јасно ми је зашто може бити тешко да се она поштује, али не видим зашто је тешко разумети је. Разговарала сам о томе с многим православцима – од којих неки редовно иду у цркву и кажу да имају активан духовни живот – и испоставило се да ово питање изазива приличну забуну.

Зашто не можете да спавате с неким како бисте сазнали да ли сте „једно за друго“ пре него што донесете одлуку да с том особом проведете остатак живота? Зашто не можете да будете интимни са особом с којом намеравате да останете у вези? Зашто не можете да живите с партнером пре венчања, па чак ни ако једно од вас двоје има веренички прстен? Ако не знате одговоре на ова питања, читајте Библију. Читајте свете оце. Читајте књиге и чланке које су написали свештеници. Потражите одговоре и на мом вебсајту. Многи су већ дали одговоре на ова и многа друга питања.

Не кажем да вера није довољан разлог, али испоставило се да постоји и доста секуларних савета у прилог уздржању пре брака. Изненадила сам се када сам открила огромну количину академске литературе која потврђује да постоје бројне последице блуда. Премда се у тим изворима блуд можда тако не зове, а и разматране последице су пре световне него духовне (или можда нису), ипак се ту може наћи доста занимљивих информација. Без вере, те информације су бескорисне – не можемо разлучити добро од лошег. С друге стране, с вером и хришћанском разборитошћу, оне нас могу снабдети с доста додатне муниције за наш морални арсенал.

Након што сам проучила резултате многих истраживања, успела сам да своја открића сажмем у десет основних тачака. Будите уверени да нису у питању лаки одговори попут „зато што можете затруднети“ или „зато што заједнички живот може имати правне последице“, или „зато што вам неко може сломити срце“. У питању су хладни, чврсти статистички подаци о обрасцима људског понашања и психолошким искуствима. А имајући у обзир све разлоге које обично чујемо у прилог блуда, барем неколико ових тачака представљаће заиста велико изненађење.

Врховни „стручњак“ за сва питања јесте, наравно, Бог – међутим, ево десет стручних препорука из секуларног света које говоре зашто не треба спавати/живети заједно пре брака. На овај или онај начин, оне одражавају и Божје заповести.

1. Блуд води ка повећаној стопи неверстава.[1]

Оба партнера морају научити како да обуздају своје пориве и нагоне пре брака. Ако једно од вас двоје или чак обоје већ сада не можете да одвојите руке од партнера, венчањем нећете преко ноћи научити како да држите руке даље и од других људи. Ово потврђују истраживања којима је обухваћено на хиљаде мушкараца у многим земљама: више секса за време забављања значи више неверстава за време брака.

2. Блуд води ка повећаној стопи развода.[2]

Ако спавате са особом с којом се после не венчате, много је већа вероватноћа да ћете се у будућности развести од партнера с којим се на крају будете венчали. Према резултатима студије која је обухватила 6.500 удатих жена, стопа развода била је трипут већа код жена које су пре брака имале више партнера него код оних које никада нису биле интимне ни са ким осим са својим мужем.

3. Блуд умањује задовољство сексуалним животом у браку.[3]

Људи мисле да је потребно „практиковати“ телесну присност пре брака како би вам потом у браку било још боље. Међутим, једна од најлибералнијих студија које су икад спроведене открила је управо супротно: људи који се у потпуности уздржавају пре брака задовољнији су у браку, нарочито уколико су се уздржавали из верских разлога.

4. Блуд умањује романтична осећања.[4]

Сексуално искуство с партнером с којим на крају не останете у вези умањује романтично искуство с партнером с којим се одлучите да проведете живот. Постоји директна веза између броја ваших ранијих партнера и ваших романтичних осећања према садашњем партнеру: што сте у прошлости имали више партнера, то ћете мање романтичних осећања искусити.

 

5. Блуд умањује љубав и свеукупно задовољство у браку.[5]

Мање романтичних осећања и сексуалног задовољства нису једине последице предбрачних сексуалних искустава. Истраживања су потврдила да највише љубави и свеукупног задовољства осећају људи (1) који су у браку, (2) који су имали најмање сексуалних партнера и (3) који пре брака нису живели ни са садашњим ни с ниједним ранијим партнером.

6. Блуд доводи до лоших одлука и лошег одабира партнера.[6]

Секс изван брака у директној је вези с лошим избором партнера. Телесна присност замагљује разборитост приликом доношења одлука. Неколико студија је показало да особе које се уздржавају од односа приликом забављања обично много разборитије бирају могућег партнера. С друге стране, ако сте сексуално активни, веома је могуће да ћете превидети важне карактерне црте потенцијалног партнера, његову верност и ранија сексуална искуства докле год мислите да је та особа „секси“.

7. Само зато што је сада дивно не значи да ће бити дивно и касније.[7]

Телесна присност за време забављања није добар показатељ онога што вас чека у браку, чак и ако се венчате са особом с којом сте били интимни. Један истраживач то објашњава тиме што „веза има циљеве који се разликују од циљева брака… Особе у вези су под јаким притиском да освоје партнера због чега се свесно или несвесно труде да задовоље партнера на начине који могу бити веома кратког века.“ Он додаје да су нове везе узбудљиве управо због напетости накупљене због тога што с том особом нисмо искусили телесну присност.

8. Блуд доводи до непотребних компликација у супружничком кревету.[8]

Све у животу има своју криву учења, па и физички аспекти везе. Када оба супружника ступе у брак без искуства на том пољу, они заједно уче, услед чега се између њих рађа веома посебна веза. Међутим, када су обоје учили о томе с другима – или још горе, када једно од њих јесте, а друго није – јављају се сећања на ранија искуства, жаљење уколико супружник не може да се мери с ранијим партнерима, као и љубомора међу брачним партнерима.

9. Прикривају се постојећи проблеми у вези, а стварају нови.[9]

У браку, секс се не може раздвојити од других аспеката везе – било добрих, било лоших. Приликом забављања, међутим, секс веома често претходи настанку чврсте везе. Због тога секс може прикрити проблеме који постоје, али их један партнер или оба још нису идентификовали. Секс може изазвати привремену усхићеност која ће пре или касније нестати, чим прави проблеми почну да избијају на површину. Уколико је веза заснована на физичкој привлачности, од ње неће остати много тога када та привлачност нестане.

10. Веза може постати веома нестабилна.[10]

Према једном психолошком моделу, у свакој вези постоји пет димензија: знање, поверење, поузданост, посвећеност и додир. Ако ниво додира надмашује све друге нивое – ако о партнеру не знате све што треба да знате, ако нисте довољно дуго заједно да бисте се уверили да је то особа којој можете веровати, ако не можете или не знате како да се поуздате у њу или њега, ако у вези нема довољно посвећености (нпр. да се ступи у брак) – веза постаје веома нестабилна. Уколико тај аспект преовладава, ви ћете прижељкивати све друге аспекте, али вам ништа неће гарантовати да ћете их и добити.

***

Мислим да ови секуларни закључци снажно подупиру тврдњу да парови не треба да спавају пре брака. Међутим, без обзира на то до каквих се резултата дошло секуларним истраживањима, чињеница је да Бог то забрањује. Добро је што постоје академске студије које заговарају уздржање од блуда, али је најважнији разлог за то, заправо, то што „Бог тако каже“.

Не желим да будем груба тиме што се усредсређујем на тако друштвено неприхватљиву тему. Требало би да је довољно што Бог и свети оци кажу „Немој то да радиш!“ да их ми без оклевања следимо – нажалост, већина нас то не ради. Већина нас вероватно није ни свесна да је ова тема друштвено прихватљива. Премда хришћани и даље с презрењем посматрају блуд, предбрачни односи све више постају нешто што је у реду, о чему се може причати и што можемо, између осталог, и прослављати.

Ако о разлозима за грех предбрачног секса и против њега одлучују само они који га одобравају, онда ће њихово виђење бити једино које ће особа која заиста жели да разуме то питање моћи да пронађе када крене да тражи одговоре на питања која је муче. Општеприсутно мишљење да морате живети с неким како бисте сазнали да ли вреди улазити у брак с том особом звучи убедљиво, нарочито кад се сетимо високе стопе развода у нашој земљи. Међутим, сада када сам показала – заједно с резултатима секуларних истраживања – колико су проблеми у вези с браком и разводом заправо нуспроизвод блуда, надам се да вам то мишљење више не звучи тако примамљиво.

На крају, наравно, своју одлуку о томе да не греши нико неће засновати на ономе што каже неколико истраживања – ту на сцену ступа вера. (Истраживања показују да је и вожња у пијаном стању опасна, па ипак, људи то сваки дан раде.) Хришћанска вера каже да никакво добро не може проистећи из укаљане брачне постеље, без обзира на то да ли је до тога дошло у браку или пре њега. Исто тако, она нам говори да Бог кажњава грех. Казна постоји и у овом животу, не само у следећем.

Казна за блуд долази у облику менталних обољења, болесне деце, гадних болести, па чак и превремене смрти – прочитајте свете оце који говоре о томе. А кад неко умре а да се пре тога није покајао за своје грехе, више није битно колико је пута та особа изговорила речи „Исус Христос је Син Божји“, нити која је добра дела учинила за живота, нити да ли је сваке недеље одлазила на службу – та особа биће лишена вечног живота.

Нико није савршен, чак ни особе слободне од греха блудничења. А ту је и много других грехова којих се морамо решити, не само блуда. Но, за многе је управо то грех који их највише брине. Једино је он свима привлачан.

Блуд је често толико примамљив многима управо зато што има корене у људској природи. Блуд потиче из нечег веома нормалног, веома природног и сасвим дозвољеног у хришћанском браку. Али сва доброта телесне присности између двоје људи нестаје када се присност изнесе изван јединог и светог контекста ком припада. Она тада постаје грех који изазива зависност, замагљује вид, обузима човекове мисли и трује му срце. Опаснији је од других грехова јер, као што су многи оци писали, демон блуда има природу на својој страни. Лаж, крађа и убиство нису у људској природи – ми знамо да су те ствари погрешне. С друге стране, међутим, нема ничег природнијег од жеље да будемо блиски с неким.

За више информација о православном виђењу овог питања препоручујем следеће наслове:

„О честитости и предбрачном суживоту“, о. Павел Гумеров
„Православни хришћански брак: секс, деца, контрацепција, развод“, о. Алексеј Јанг
„Секс није грех када се изводи у светом контексту“, о. Барнабас Пауел

www.vitovnica – истокправославни.орг