Капетан Драган на слободи?

капетан драган

Суд Аустралије ускоро доноси одлуку по жалби Драгана Васиљковића. Више нема законског основа да Васиљковић буде у затвору – каже адвокат

ФЕДЕРАЛНИ суд Аустралије заседао је два дана у Мелбурну по питању жалбе браниоца Драгана Васиљковића. Капетан Драган је претрес пратио видео-линком из сиднејског затвора „Паркли“. Суд је саопштио да ће накнадно донети одлуку да ли ће прихватити последњу жалбу Капетана Драгана, прекинути процес екстрадиције и пустити га на слободу.

– То би значило одустајање од процеса изручења Хрватској ради суђења због наводно почињених ратних злочина у Книнској крајини – најављује за „Новости“ др Војислав Илић, угледни лекар из Сиднеја и Васиљковићев пријатељ.

Сам Васиљковић је убеђен да су тројица судија Федералног суда прихватила аргументе одбране да хапшење и екстрадиција нису по закону.

– У случају да Федерални суд ослободи Васиљковића, министар правде има право да се жали, што ће највероватније и учинити – објашњава насталу ситуацију др Војислав Илић, који је Васиљковића посетио у аустралијском затвору „Паркли“.

– Јер, Капетан Драган је сазнао да због грешака према њему тај министар може да буде у Аустралији позван на одговорност.

ОЗБИЉНО ПИТАЊЕ
Амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Фини изјавила је да у Аустралији Васиљковићевом случају и одлуци о екстрадицији приступају врло озбиљно.
– Сигурни смо да ће свака одлука бити донета на прави начин – рекла је Финијева.

Васиљковићев адвокат Ричард Ноулз у својој жалби је предочио суду чињенице о необјашњивом кашњењу у процесу екстрадиције. Наиме, прошло је годину дана од тренутка када је за Капетана Драгана речено да може да буде изручен званичном Загребу, до момента када је аустралијска влада одлучила да тражи осигурање од Хрватске о начину на који ће њен грађанин, познат као Данијел Сниден, бити третиран у затвору, ако тамо буде послат.

– Више не постоји законски основ да власти држе Васиљковића у затвору – сматра адвокат Ричард Ноулз.

Од хапшења, јануара 2006. године, па до данас, Капетан Драган провео је осам година у два аустралијска затвора, без одлуке о реализацији изручења Хрватској. Васиљковићеви пријатељи сматрају да је реч о покушају Аустралије да се извуче из овог политичког случаја и да ће Капетан Драган бити ослобођен.

Новости