Потписана заједничка екуменска декларација у циљу уједињења хришћана

Papa-Vartolomej

Римокатолички папа Фрања и православни васељенски патријарх Вартоломеј потписали су у Јерусалиму заједничку екуменску декларацију у циљу уједињења хришћана.

После потписа декларације у којој се позива на приближавање Римокатоличке и православне цркве, Фрања и Вартоломеј су одржали заједничку молитву у цркви Христовог гроба у Старом граду Јерусалима, преноси Бета.

Светске агенције оцењују да је то историјски догађај у хришћанству, јер католици и православци никада нису били тако блиски доктринарно од велике шизме 1054. године, када је дошло до канонског одвајања и прекида литургијске заједнице западне и источне цркве.

Циљ папине посете Светој земљи јесте обележавање 50. годишњице историјског сусрета у Јерусалиму папе Павла VI и тадашњег васељенског патријарха Атинагоре.

Папа је раније данас позвао на миси у Витлејему председнике Израела и Палестине, Шимона Переса и Махмуда Абаса, да заједно дођу у Ватикан и моле се за мир.

Папа ће сутра одржати мису на Сионској гори, месту последње вечере Исуса Христа за хришћане, и гробу цара Давида за Јевреје.

Папа ће сутра обићи Јерусалим, где ће се одвојено састати с јерусалимским главним муфтијом и израелским рабинима. Такође ће одржати молитву код Зида плача и посетити меморијал Холокауста Јад Вашем.

РТС