ИЗДРЖИ ДОМОВИНО! (ФОТО)

dijaspora7

СНН    Б. Вујић

Хуманитарни фудбалски турнир у будимпештанској Српској гимназији „Никола Тесла“

 

                  ИЗДРЖИ  ДОМОВИНО!

 

                  Ако је живот – игра – спорт је често пута био више од игре. Фудбал поготово, јер се много пута игра(о) да би се помогло другима који су унесрећени. Као најпопуларнији и најмасовнији планетарни спорт, међу васколиком популацијом промовисао је управо једну своју црту која га је ту и поставила –  хуманитарну. Тако је 24. маја било и у СОШИГ „Никола Тесла“ у Будимпешти. Идеја и организациони план Ивана Анића и Димитрија Бугарчића (ученика 11-б) разреда) да и „Теслини“ српски ђаци пруже свој солидарни допринос  сународницима у Србији и Републици Српској, у сарадњи са педагозима Школе – дала је изванредан ефекат. Фудбалски турнир осам школских тимова (чије су уплате за учешће биле почетни хуманитарни прилог, док су остала приспећа биле донације гледалаца), уз пратећи програм – био је пун погодак.

                    Пре почетка одигравања утакмица одржан је минут ћутања за настрадале у поплавама, а источну и западну страну ђачког дворишта Српске школе, уз постављене државне заставе наше матице красили су и транспаренти подршке најугроженијим градовима – жртвама поплава у Србији и Српској! По именима тих градова звале су се и екипе које су учествовале у хуманитарном турниру. Њихове називе, у знак поздрава, пре почетка одигравања утакмица изговарали су сви играчи који су за поменуте екипе наступали. Пре првог судијског звиждука само се чуло капитенско: „Играмо за…“, након  чега су остали чланови састава врло гласно изговорили име града чије боје бране! Публика, у којој је поред ученика било и пуно професора, родитеља, али и професионалних фудбалера из Србије који играју у реномираним будимпештанским клубовима (предвођени капитеном Душаном Васиљевићем, из „Ујпешта“ на Трг ружа дошли су и остали српски играчи  клуба са новопештанскогМеђери пута – Митровић, Станисављевић, Суљић…). И ревијална утакмица била је препуна дражи које само „најпопуларнија споредна ствар на свету“, фудбал – може да приушти. Умеће на чаробном правоугаонику поред изузетних мајсторија Драгана Вукмира (фудбалера МТК) и Дејана Миловановића (тренера у Ференцварошу), одмерили су и јереји СПЦ у Будимској епархији Остојић и Миленковић, уредник у Српској редакцији Мађарског радија Миленко Радић и други.

                      Финална завршница ученичког хуманитарног турнира у фудбалу припала је Свилајнцу који је био спортски умешнији од Љига, трећепласирани је Обреновац, док је на четвртој позицији завршиоДобој. Пето мето освојила је екипа Шапца, шести је Параћин, седма Сремска Митровица, а осмопласирани био је Крупањ. Финалисти окупљени у кругу на средини игралишта након последње утакмице, после изговорених речи проф. Властимира Вујића (који је одсудио свих 11 мечева турнира): „Данас смо сви заједно играли…“ – громогласно су изговорили – За Србију! Одмах потом са звучника одјекнули су први тонови химне наше отаџбине, „Боже правде“ – коју су сви присутни са пуно емоција отпевали… Новчана средства прикупљена на овом хуманитарном фудбалском турниру (реч је о преко хиљаду евра у форинтској противвредности) биће у два једнака износа уплаћена организацијама Црвеног крста у Србији и Републици Српској.

Б. В.

Антрфиле

Матица увек на првом месту

                               Дубоко дирнути потресним сликама из поплављене Србије у  хуманитарну акцију за помоћ својој матичној земљи, која је, како су изјавили – УВЕК НА ПРВОМ МЕСТУ – укључили су се и фудбалери, тренери и спортски менаџери из Србије који живе и раде у престоници Мађарске. Одмах су се одазвали акцији коју су покренуле Самоуправа Срба у Мађарској и Будимска епархија, а прве донације у пештанскиСветогеоргијевски српски православни храм донели су 19. маја, подвукавши да је то тек почетак. Уз Драгана Вукмира, заменика капитена суперлигаша са Булевара „Хунгарија“, МТК), помоћ су донели Владан Чукић (првотимац ФТЦ-а), фудбалски менаџери Владан Филиповић и ТиборСабо, шеф стручног штаба финалисте Купа Мађарске, „Ујпешта“ – Небојша Вигњевић са сарадницима Чампаром и Богићевићем…).

dijaspora

Школске екипе, учеснице хуманитарног ђачког турнира

dijaspora1
Детаљи из игре у групној фази

dijaspora2

Одељенске другарице у публици биле су највернији навијачи екипа

dijaspora3

Тим „Свилајнца“ који је тријумфовао на турниру

dijaspora4

Пуно узбуђења и у ревијалној утакмици

dijaspora5

Донаторском  турниру присуствовали и фудбалери суперлигаша „Ујпешта“: голман Митровић, капитен Васиљевић, Станисављевић и Суљић (други, трећи, четврти и пети с лева).

dijaspora8