Сусрет руског хероја Валерија Локтионова са српским спасиоцем Илијом Драгославићем

valerij-loktionov-ilija-dagoslavic-rus-srbin-foto-dragana-udovicic-1400832552-502955

РУС И СРБИН БРАЋА ЗАУВЕК: Курир спојио Илију и његовог спасиоца Валерија!

БЕОГРАД – Дирљив сусрет.

Екипа Курира јуче је са српским спасиоцем Илијом Драгославићем, који је са неколико добровољаца из Земуна спасавао Обреновчане, отишла у Шабац како би захвалио руском хероју Валерију Локтионову, који му је у петак спасао живот скочивши с моста у воду. Иако су се срели само једном у катастрофалним условима, одмах су се препознали.

– Валериј, бескрајно ти хвала. Моја породица и ја ћемо ти бити захвални до краја живота – рекао је Илија, након чега је чврсто загрлио Валерија.

Неколико тренутака само су гледали један другог, а онда је Илија предао поклоне које је спремио за руског хероја.

Дарови за хероја

– Валериј, поклањам ти икону, домаћу српску ракију коју је пекао мој отац, грб Србије рађен дуборезом и ову заставу која увек треба да те подсећа на дан кад си помогао српском народу – каже Илија.

valerij-loktionov-ilija-dagoslavic-rus-srbin-foto-dragana-udovicic-1400832594-502959

Валериј је са осмехом на лицу, бескрајно захвалан, примио поклоне и рекао да, када је спасавао Илију, није размишљао о свом животу.

– Кад сам видео да те носи бујица, без размишљања сам скочио с моста. Нисам ни помишљао на свој живот и веруј ми, колико год да те је вода носила – остао бих поред тебе. Било ми је драго и био сам пресрећан што сам успео да стигнем до тебе јер сам видео да си био на ивици снаге – каже Валериј.

Илија каже да је мислио да ће умрети кад га је бујица однела испод моста.

– Заиста сам мислио да нећу преживети, да нећу испливати на другу страну моста, али кад сам видео да неки човек скаче на главу, било ми је лакше. Знао сам да ће он да ме спасе чим је тако одлучно скочио. Тих неколико тренутака заиста су били као вечност, али захваљујући руском хероју ја сам данас жив – са сузама у очима каже Илија и додаје да би опет отишао да спасава свој народ.

Не каје се

– Опет бих исто урадио, а знам да би и руски спасиоци, јер су се борили за људске животе као за своју породицу – каже Илија.

Подсетимо, Валериј Локтионов скочио је с Обреновачког моста и од сигурне смрти спасао Илију. Његов пријатељ Александар Гурин спасао је мајку и ћерку које су такође пале са скутера.

РАКИЈА И БРОЈАНИЦА ЗА ГУРИНА

Илија Драгославић јуче је спремио поклоне и за Александра Гурина, човека који је спасао мајку и ћерку које су се преврнуле са скутера.

valerij-loktionov-ilija-dagoslavic-rus-srbin-foto-dragana-udovicic-1400832575-502957
– Ракија и бројаница су за вас. Хвала вама много што сте помогли женама. Бескрајно вам хвала – каже Илија.
Гурин је одушевљено примио поклоне и рекао да нема разлога за захвалност.

– То је наш посао, то бисмо увек урадили – каже Гурин.

23.05.2014. Курир.инфо
Аутор: Дијана Тадић
Фото: Драгана Удовичић

***

РУСКИ ХЕРОЈИ: Опет би ризиковали животе да спасемо српки народ

22/05/2014 Интермагазин

ruski-spasioci-aleksandar-gurin-valerij-loktionov-foto-marina-lopicic-1400656292-501577

Александар Гурин и Валериј Локтионов скочили с обреновачког моста и из преврнутог чамца и скутера од сигурне смрти спасли две Обреновчанке и српског спасиоца.

Живе за спас људских живота

Александар Гурин (38), руски спасилац којем се због херојског потеза диви цела Србија, за Курир каже да би без размишљања поново урадио исто. Наиме, овај храбри човек је пре три дана, видевши да се чамац за спасавање у којем су биле две Обреновчанке преврнуо у води и да је почела да га носи бујица, скочио са обреновачког моста, допливао и избавио их. Иако је на овом мосту било много људи, нико се није усудио на овакав потез.

Нисам херој

– Опет бих исту ствар урадио. То је био инстинкт спасиоца, ми смо ту да спасавамо животе. У том тренутку никога око себе нисам видео. Нисам успео ни лице да видим, само сам их убацио у чамац, а онда ме је вода однела и ударио сам главом о мост – каже овај неустрашиви и скромни човек, који за себе не мисли да је херој, и додаје да је његов посао тимски и да би свако од његових колега исто урадио.

Оно што јавност није чула и видела јесте сцена на другој страни моста, где је у размаку од минут-два други руски спасилац ускочио у воду како би спасао српског специјалца који је пао са речног скутера.

Из воде на дрво

– Убрзо пошто се чамац преврнуо, српски спасилац са скутера је упао у воду, а ја сам скочио и успео да га извучем. Био је на граници свести, па сам га попео на леђа и пребацио на дрво како нас вода не би даље носила – прича Валериј Локтионов (43), чији лудачки храбар чин у општем хаосу нико није приметио, и наставља.

– Затим нас је покупио спасилачки чамац који је био пун воде и почињао да тоне, па смо рукама морали да избацујемо воду из њега. Али то је све део нашег посла – закључује Локтионов.

Ова два хероја су са преосталима из руског тима пре два дана из Обреновца дошли у Шабац како би се нашли на услузи уколико ситуација са поплавама у овом граду постане критична.

– Овде нам се много допада. Људи су дивни – прича Валериј.

КУПУС И КОМПОТ ИХ РАСХЛАЂУЈУ

Како истичу наши људи који су имали прилике да проведу време са руским спасиоцима, они су оспособљени да се сналазе у свим условима. Не питају где ће и у какви условима спавати.
Са њима је кренуо читав тим из министарстава, лекари и кувари, а када смо их посетили, на менију је био кувани купус и компот, који им, како кажу, помаже да се расхладе.

НАСТАВЉА СЕ ЕВАКУАЦИЈА

На поплављеним подручјима општине Шабац ситуација је стабилна, а ради се на додатном утврђивању насипа реке Саве, рекао је заменик начелника Кризног штаба Бобан Вирманчевић и нагласио да је настављена евакуација људи и стоке из околних села која су најугроженија.

– У односу на јутрос ситуација је непромењена, односно стабилна, али је и даље неопходна озбиљност и зато смо наставили с активностима на утврђивању насипа – рекао је он.

Ниво Саве је током ноћи опао за пет центиметара, а упркос томе и наставку снижавања водостаја, коме доприноси изузетно топло време, насипи се утврђују на више локација око села Дреновац.

(Курир)

СРБски ФБРепортер