Папа би у Србију

Hocevar TeoБеоградски надбискуп поставио питање: због чега Хрватска и Србија коначно не оформе заједничку комисију која ће ставити тачку на различита виђења јасеновачког логора, на лицитирање бројем жртава?
Хочевар је напоменуо да Бенедикт XVI жели да посети Србију, али да су услови за то увек исти јер папа не би дошао само као поглавар католичке цркве већ и као први на нивоу свих хришћанских цркава, а и као највиши представник државе Ватикан.

Да би та посета била остварена нужно је да цело друштво за то буде спремно, рекао је Хочевар и додао да је штета што нису правовремено започети процеси у том правцу и што нису ишли довољно синергично напред
ФАКТИ: Добро би било да и Ватикан и Хочевар објасне – због чега се Бенедикт XVI не би, за почетак, поклонио сенима оног броја побијених који је морала да призна Хрватска? Кога – поготово међу Србима и Јеврејима и поготово после сведочења Виктора Новака – могу да обману „опроштајем за све што су католици у било којој земљи, на било којем континенту било коме лоше учинили“?
ФАКТИ: Биће да непостојање српско-хрватске истине о Јасеновцу служи једино – ватиканском обмањивању простоте. Јер, Хочевар и не крије: да папа у Србију не би дошао „само као поглавар католичке цркве већ и као први на нивоу свих хришћанских цркава“. А губи из вида главно: да папу у том својству – чак и ако га признају партијарх Иринеј и Синод СПЦ – никад неће признати православни Срби! И због Јасеновца, за који немале „заслуге“ имају и католички свећеници…

ДOK год српска и хрватска страна не утврде непорециву истину о логору Јасеновaц и не ставе историјску тачку на то стратиште, папа га неће посетити, рекао београдски надбискуп Станислав Хочевар.

„Није реално очекивати од Светог Оца да обиђе Јасеновац док год две стране користе то стратиште за међусобна препуцавања, уместо да се боре и изборе за непорециву истину“, рекао је Хочевар у интервјуу новосадском Дневнику.

При том је упитао: због чега Хрватска и Србија коначно не оформе заједничку комисију која ће ставити тачку на различита виђења јасеновачког логора, на лицитирање бројем жртава, и зашто се пребацује Цркви за нешто што би претходно морало да уради друштво.

Поводом става митрополита загребачког Јована да би папина посета Србији донела корист Србији, али да би поглавар римокатоличке цркве пре тога морао да се поклони сенима страдалника у Јасеновцу, као што је приликом посете Пољској одао пошту жртвама Аушвица, Хочевар је рекао да не може да разуме због чега се то толико наглашава.

Пре свега, Католичка црква је више пута изричито поручила да је важно међусобно праштање и помирење, истакао је београдски надбискуп и нагласио да је папа Јован Павле Други, у Риму 2000. године, замолио за опроштај за све што су католици у било којој земљи, на било којем континенту било коме лоше учинили.

Хочевар је напоменуо да Бенедикт XVI жели да посети Србију, али да су услови за то увек исти и додао да папа долази не само као поглавар католичке цркве већ и као први на нивоу свих хришћанских цркава, али и као највиши представник државе Ватикан.

Да би та посета била остварена нужно је да цело друштво за то буде спремно, рекао је Хочевар и додао да је штета што нису правовремено започети процеси у том правцу и што нису ишли довољно синергично напред.

Хочевар је оценио да није било реално да у последњем моменту буде направљен обједињени програм, православаца и католика у Србији, за обележавање јубилеја 17 векова од Миланског едикта. Нагласио је да је зато важније истаћи да ћемо у много чему бити заједно.

ФАКТИ