Дачић уништио 17.000 комада оружја

unistavanje oruzjaУништен стохиљадити комад лаког наоружања у последњих 10 година. Уништавањем оружја дат допринос општој безбедности у Србији и региону, рекао министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.

У рециклажном центру у Железнику уз присуство премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, уништен стохиљадити комад лаког и стрељачког наоружања у последњих 10 година.

Дачић је изјавио да је уништавањем тог оружја дат допринос општој безбедности у Србији и региону, наводећи да се код грађана Србије налази нешто више од милион комада пријављеног оружја.

„Данас ће бити уништено 17.000 комада и ако рачунамо оно што је до сада уништено, међу овим комадима се налази и стохиљадити комад наоружања који ће бити уништен“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, паралелно се ради на уништавању оружја које није у функцији или је прекобројно, и прикупљању пријављеног и непријављеног оружја од грађана.

Грађанима ће, најавио је он, ускоро бити упућен позив да се одазову трећем циклусу легализације, односно прикупљања оружја у илегалном или легалном поседу.

„Они који га буду донели, без обзира да ли је било у илегалном поседу, неће сносити консеквенце јер ће бити период такозване легализације, и то је добро да бисмо смањили количину оружја које постоји у нашој земљи“, рекао је Дачић.

Премијер је прецизирао да је оружје које ће данас бити уништено заправо оружје које није у употреби, оно које је одузето од криминалаца или је добровољно предато.

„Један део тог оружја које би могло да буде у функцији се прво проверава са нашим полицијским и војним структурама како би се утврдило да ли је оно потребно, како после не бисмо морали да купујемо наоружање, а претходно га уништавамо“, рекао је Дачић.

Уништавање вишкова лаког и стрељачког оружја у Србији се одвија у сарадњи Центром за контролу стрељачког и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи и Европском унијом, чији су представници присуствовали данашњем догађају.

РТС