Одборници са КиМ у уторак о платформи о Косову

Sednica 4 opstineЗа уторак, 25 децембар у 11 часова, у сали ЈКП „Стандард“ у Косовској Митровици, заказана је седница одборника четири општине са севера КиМ, на којој је једина предвиђена тачка дневног реда разматрање платформе о Косову. Неки одборници су ову информацију добили, а неки нису, углавном о овако изузетно важном документу за Србе који живе на Косову и Метохији седница на којој треба о томе да се расправља и платформа евентуално подржи или не, заказује се онако „офрље“.

Као прво, скоро сам сигуран да 99% од укупног броја одборника није ни видело текст платформе, из простог разлога зато што не владају енглеским језиком, а превод на српски се може наћи на неким алтернативним медијским гласилима и то преводи које су урадили родољуби-ентузијасти, а желећи да јавност упуте у текст овог документа.

Као друго, када се расправља о овако важном документу, треба да постоји нека врста припреме за ову дискусију унутар одборничких група, које би требало да заузму став о том документу. У овом случају то се до сада није десило из више разлога. Прво смо навели, нема текста платформе о коме би одборници могли да расправљају. Друго немају довољно времена за припремну расправу, јер је седница заказана за 2 дана. Треће, страначки интереси у једној оваквој дискусији заузели су место испред националних, духовних и на крају крајева личних интереса опстанка и породица тих одборника, и то све под притиском страначких централа из Београда.

Као треће, страховито јак механизам уцене, у смислу да ће укинути плате и друга социјална примања одборницима и другим људима на северу КиМ, стари је и добро опробани мехнизам деловања, а који се већ на терену шири као епидемија.
Не бих желео да „проричем“ како ће тећи расправа на овој седници и дај Боже да нисам у праву, али присуствујући последњој седници и сагладавајући једно опште стање на северу КиМ, како национално-духовно тако и политичко, мислим да ће расправа тећи на следећи начин:

Прво ће се одборницима 4 општине северног КиМ обратити председник општине Косовска Митровица, господин Крстимир Пантић. Пошто је и на претходној седници показао да „уме“ да заступа интересе Владе Србије, али морам да признам не и српске, он ће рећи да је платформа добра, да коначно Србима нуди конкретна решења….. намерно изостављајући да каже да се нигде у платформи не помиње ни Устав Србије, ни резолуција 1244 УН, а то су једини документи који Србији гарантују интегритет и суверенитет над КиМ. Препоручиће одборницима да платформу подрже и да тако помогну својој Влади у решавању овог проблема. Наравно, неће се ни осврнути да је та иста Влада на претходној седници 4 општине преварила Србе и није се ни осврнула на закључке које су ти исти одборници донели (линк ка тексту закључака) па се неће осврнути ни сада, без обзира какви се закључци донесу. Неће ни поменути да је ИБМ (граница) успостављена и да шиптарски цариници траже да се царина плаћа и да се народ и привредници томе одупиру. У сваком случају, изјаву коју после седнице буде давао ТАНЈУГ-у и другим агенцијама, без обзира на то да ли одборници 4 општине подрже платформу или не, он ће рећи да Срби стоје иза своје Владе и подржавају платформу о Косову. То је оно што Срби у централној Србији и људи широм света требају да чују и виде.

Дакле, тон оваквој политици дају заправо представници СНС на КиМ, који изгледа свим својим срцем заступају евроатланске интересе Владе Србије гурајући КиМ и Србе на КиМ у велику Албанију. Ништа необично, своје животе, послове и децу су већ пребацили за Београд.

Сви наредни говорници говориће мање-више позитивно, то јест у духу не давања подршке платформи, јер како би могли да подрже нешто са чим су упознати у току седнице, а и осећају (а то је јаче од партијских интереса) да им је опстанак угрожен.

Да закључимо: ако одборници 4 општине подрже платформу о Косову и упадну у замку која им се припрема, они ће тим чином сами потписати своју капитулацију и легализовати и оверити издају која је већ учињена од стране владајуће коалиције у Србији. Ако пак платформу не подрже и коначно одлуче да борбу наставе као и до сада, они ће и пред прецима и пред потомцима и пред самим Богом осветлати свој образ.

Уредништво „Срби на окуп“