Митрополит Јован на пријему код Јосиповића и са Готовином

Jovan GotovinaЗагреб – На свечаном пријему код председника Хрватске Иве Јосиповића митрополит загребачко љубљански и целе Италије Јован (Павловић), сусрео се и разговарао са генералом Антом Готовином.

„Вечерњи лист“ наводи да су се саговормици „срдачно поздравили, генерал Готовина је то учинио с много поштовања, а митрополит Јован с великом срдачношћу“, и да су се потом задржали у „подужем разговору“.

„Ја сам био у ‘поповској групи’, односно с кардиналом Бозанићем и осталим свештеницима и верским особама. Разговарао сам с генералом Готовином, али вам ништа не могу рећи из тога разговора“, изјавио је митрополит Јован за „Вечерњи лист“.

Позивајући се на кругове блиске Српској православној цркви, загребачки дневник наводи „да срдачност која се могла видети и на лицу генерала Готовине и митрополита Јована није била пука формалност, а у СПЦ у Загребу генерала Готовину доживљавају као изразито позитивну особу“.

„Види се по свему да је реч о човеку високог морала, који није оптерећен прошлошћу него свима поручује да се окрену будућности. Изразити је позитивац и симпатишемо га“, рекли су, наводно, „Вечерњем листу“, саговорници у СПЦ.

Лист сазнаје, ипак, да су Готовина и митрополит Јован разговарали о потреби још веће сарадње и заједништва, као и већем раду на помирењу и дијалогу хрватског и српског народа.

„Вечерњи лист“ констатује и да је „митрополит загребачко љубљански Јован међу ретким епископима СПЦ који је прихватио пут дијалога и помирења после ратних разарања и вратио се у своје седиште у Загреб. Иако му није било лако првих послератних година, митрополит Јован издржао је многе напетости и успео да успостави дијалог са политичким властима и јавношћу“.

„Захваљујући томе, СПЦ не ужива само формална права као и све остале верске заједнице у Хрватској (који су верификовании уговорима с државом), него активно учествује у изградњи хрватског друштва.

Најбољи пример за то је овогодишње отварање православне гимназије на загребачком Светом Духу, али и редовно учешће највиших државних представника, као што је председник Хрватске, на важним црквеним слављима“, наводи „Вечерњи лист“.

ФОНЕТ