У насељу Брђани у северном, српском делу Косовске Митровице доводе Албанце који никада нису живели у том насељу!

??????????????????????

До 1999. године у насељу било тек 20 албанских кућа, данас изграђено 70,  а у  десетак се само живи. –  Албанци из Сувог Дола нису желели своје сународнике за комшије које сада желе да сместе у Брђанима где никада нису живели . – Срби оптужују ЕУЛЕХ за непоштовање закона и договора

 ???????????????????????????????
У долини Брђана је 70 албанских кућа, углавном намењених онима који нису живели никада овде

Од главног градског моста на Ибру у подељеној Косовској Митровици  уз Ибар прво се иде Колашинском, а онда улицом Анке Спајић до великог  српског периферног  великог насеља Митровице, Брђани. У  насељу је  данас 170 српских кућа у којима живи око 700 становника. Прве куће у Брђанима саграђене су досељавањем, углавном Срба из Ибарског Колашина, шездесетих година прошлог века.

??????????????????????
У стамбеним зградама је 46 станова Срба

–Брђни се и данас шире  изградњом нових српских кућа, а нарочиу живост  насеље је доживело када је у њему 2010. године изграђено пет стамбених зграда са укупно 46 станова. Станови су усељени и у њима је више од 160 житеља – каже  представник Брђана Драгослав Живковић.

??????????????????????
Представник Брђана Драгослав Живковић

Насеље Брћани је дошло у жижу јавности пре три – четири године, када су у насељу почели да граде куће Албанци који никада овде нису живели  и против којих су се побунили Срби из овог насеља. Било је више инцидената у овом насељу, па су Кфор и ЕУЛЕХ више пута интервенисали.

???????????????????????????????
У долини Брђана је 70 албанских кућа, углавном намењених онима који нису живели никада овде

–Договор је био још са УНМИК–ом, албанском ткзв. општином из јужног и српском, из северног дела, да се у насељу могу вратити само они Албанци који су овде живели и то уз реципрочан повратак српских породица у јужни део Митровице. Међутим, то Албанци и њихова општина  нису никако желели да испоштују, па су подстицали повратак далеко већег броја Албанаца који овде никада нису живели. До 1999 . године у Брђанима је живело тек 20 – так албанских домаћинстава, а данас имамо ситуацију да је овде изграђено равно 70 албанских кућа. Додуше, они живе тек у десетак кућа, али  ће и даље бити велика опасност по сигурност Срба ако у ове куће  насилно доведу Албанце који овде никада нису живели – каже Живковић.

Брђани на крајњој периферији северозапада К.Митровице
Брђани на крајњој периферији северозапада К.Митровице

Занимљиво је да  су општинске власти јужног албанског дела Митровице настојали да  Албанце сместе поред албанског дела села Суви До, међутим, Албанци Сувог Дола никакако нису желели те своје сународнике за комшије поред села, па их онда, сада они силом, покушавају населити у српском делу Брђана. Срби за оваква  решења мимо договора њих директно оптужују ЕУЛЕХ и албанске власти из јужног дела града.

–И по такозваном Уставу Косова стоји да се у једном насељу могу населити становници само ако на то пристају сами мештани насеља. Очито је да Приштина и албанске власти из јужног дела Митровице то желе да крше и баце под ноге кад је у питању српско насеље Брђани – категоричан је Живковић.

И сада у насењу Брђани  има новопридошлих Албанаца из Дренице који никада овде нису живели и који истицањем албанске заставе и гласном музиком провоцирају Србе. Срби из насеља опомињу да још ниједној српској породици није омогућено да се врати у јужни део града,  а да се овде у Брђанима насилно и мимо воље Срба жели променити етничка слика.

Срби у Брђанима истичу да сами Албанци добровољно не желе да живе овде где никада нису живели, а да их на то присиљава екстремна албанска политика и њени политичари који не желе мир.

Зоран Влашковић – Срби на окуп