Комитет за одбрану генерала Младића започео рад

komitet za odbranu R MladicaРуски друштвени комитет за одбрану српског генерала Ратка Младића, чији случај се тренутно разматра у Хашком трибуналу, био је основан у Москви. Да пдосетимо да је бивши командант Оружаних снага босанских Срба генерал Ратко Младић био ухапшен 26. маја 2011. године и изручен Међународном трибуналу за бившу Југославију. Комитет је био формиран на иницијативу руских угледних политичких, јавних посленика и научника, међу којима је руководилац центра за проучавање савремене Балканске кризе Института за славистику РАН Јелена Гускова, народни уметник Русије Николај Бурљајев, познати правник Александар Мезјаев, генерал-пуковник Леонид Ивашов. Председник комитета постао је посланик Државне думе Павел Дорохин. Он је расположен врло одлучно:

Генерала Младића нећемо дати. Биће учињено све што је могуће линијом Државне думе РФ, линијом руске штампе, преко притиска на одговарајуће инстанце, између осталог и међународне, како би правда тријумфовала. За нас, за већину Руса, мислим за већину посланика Думе, Младић је национални херој Србије. Пред нама је огромна снага коју представља Запад, западно друштво и која врши притисак. Тешко је победити ову снагу. Али посећам све на речи нашег познатог претка, светог кнеза Александра Невског, који је говорио да није у снази Бог, већ у истини. А истина је на нашој страни.

Комитет сматра да је неопходно да се тражи потпуно осигурање свих права генералу Младићу у Хашком трибуналу, посебно његовог права на праведно суђење; ослобођење генерала Младића из њиховог затвора и прекид делатности Међународног права који се претворио у казнени орган НАТО-а. Свој рад комитет је започео уз подршку и одобравање људи који предтављају интересе самог Младића. Говори адвокат генерала Бранко Лукић.

Наше мишљење везано за формирање овог комитета сигурно је врло позитивно. Ово је први пут да неко жели да води рачуна о генералу Ратку Младићу и његовој одбрани, тако да смо изненађени али пријатно. Надамо се да ће комитет функционисати успешно и да ће да нам помогне у нашој сигурносној и праведној борби за борбу генерала Ратка Младића.

Друг генерала Милош Шалић такође сматра ову грађанску иницијативу врло кросином.

Сматрам да је веома позитивно што је овај комитет основан и уверен сам да се нећемо само задржати само на овом што смо данас причали него да ће бити и конкретних резултата. Посебно резултата који би допринели да тај Хашки трибунал буде сагледан у целом свету онако какав је стварно, а не према ономе шта пласирају сами по својој улози и месту у правном систему. Као човек он је веома племенит. То је човек који у сваком моменту био за поштовање права свих . Човек који је веома привржен породици, човек који је поштовао све законе које је био дужан да поштује. Човек који је међународно право посебно истицао и који је током читавог свог живота би на истој линији, никад се није променио. Тако да све ово што му стављају на терет је то очигледно покушај запада да још једном нанесе штету и Србији и њему како човеку који их је у више наврата поразио војнички. И што је њима посебно тешко пало.

Оснивачком заседању Комитета за одбрану генерала Младића присуствовао је и његов син Дарко.

Ја сам изузетно срећан што је дошло до оснивања овог комитета. Ако ико може да помогне то је онда Русија. Обзиром на њену важност у међународним односима, а ово је питање пре свега међународне дипломатије и ја сам захвалан руској Думи и руској држави и овим људима који су преузели тај корак да ту неправду која тако дуго траје заједно покушамо да исправимо.

Младићев случај је још један пример алармантног кршења међународног права од стране Трибунала. Занемаривање права осуђеног носи систематски карактер. Између осталог он је лишен адекватне медицинске поможи, потребног времена за припрему одбране, нема доступа информацијама које се тичу оптужбе, лишен је права на адвоката по његовом избору… то су само нека кршења норми, између осталог ставова Међународног пакта о грађанским и политичким правима и Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода. Узимајући у обзир узраст и здрвствено стање осуђеног, судски процес може да се заврши трагично. У затворима Међуанродног трибунала већ је преминуло 19 оптужених, од којих су 16 Срби. Најалармантнији случај је смрт председника Слободана Милошевића којем је било одбијено животно неопходно лечење у Русији, без обзира на гаранције владе РФ. Руски друштвени комитет за одбрану генерала Младића ће учинити све како се у Младићевом случају трагедија не би поновила.

Глас Русије