Подела Косова по моделу БиХ – фактичко признање његове независности

srpsko-kosovoЗванични Београд дао је предлог да се Косово подели по моделу Босне и Херцеговине, где постоји посебни ентитет Република Српска.

Тако по званичној информацији, Београд тражи аутономију за северно Косово, чије становништво углавном чине Срби. Да чујемо мишљење спрског политиколога Бранка Радуна.

Мислим да је то веома јако решење за Србе на северу Косова. Али то и даље не решава питање сецесије. А с друге стране, Запад није спреман на поделу Косова. Они желе да Косово буде албанско и да се одвоји од Србије. Они су то заправо желели и током 90-х, кад је Косово било у саставу Србије. Чак и тад је Добрица Чосић у својим мемоарима писао да је он ту идеју покушао да пласира неким британским дипломатама. И они су то одбијали. Е сад, можемо да замислимо само како су сад против, кад је реч да већ више од десет година држе Косово под својом контролом. Мислим да српска страна покушава тиме да добије нешто заузврат за прихватање сецесије Косова. Али, како ствари стоје, мислим да ће тешко бити реализовано.

А ево мишљења представника косовских Срба, председника Скупштине српских општина Косова и Метохије Марка Јакшића.

Мислим да овај предлог који Томислав Николић спрема да предложи јавности није план који је писао Томислав Николић и његов план. То је план који су написале земље квинте, а то је Француска, Немачка, Велика Британија, Италија и САД. Косово и Метохија, да ли ће она имати аутономију на северу или неће, Срби ће имати централну власт у Приштини, а не у Београду. И то је фактички посредно признање независног Косова. Додуше, у плану стоји да Србија никада неће признати независно Косово, али самим чином и овим планом она је признала Косово. Значи, то је план независног Косова без признања. То је прерађен план Бориса Тадића од четири тачке, или у преводу то је „Ахтисаријев план плус“. Такозвани план о државној платформи јесте план фактичке националне издаје Косова и Метохије. То је продаја територије Косова и Метохије.

У сваком случају, испашће да ако север Косова добије аутономију, никакву корист косовски Срби неће добити. Тако да се закључци овде намећу сами

Глас Русије