Платформа о Косову: Легализација издаје

platformaБеоград – Државни врх Србије постигао је договор о стратегији за будуће политичке преговоре о Косову и Метохији. У средишту нове платформе коју ће у наредним данима да представи председник Томислав Николић је статус севера јужне покрајине – сазнају „Новости“.

Овај национални документ, који би суштински могао да утиче на судбину КиМ, оверен је пуном подршком лидера владајућих странака на недељном састанку у вили „Бокељка“. Преостало је да се о њему изјасне посланички клубови, Срби из покрајине и, на крају, и Народна скупштина.

Према нашим незваничним информацијама, Србија би требало да се бори за што шира статусна и формална права сународника на КиМ. Наша идеја је да север добије најширу могућу територијалну, суштинску аутономију и да буде нека врста ентитета, попут, рецимо, Републике Српске. У пракси, тамо више не би биле институције Србије, већ те српске аутономије. Тај предлог биће тема за расправу са међународном заједницом.

Али, платформа ће се, такође, позивати и на Устав Србије, јер Београд ни под којим условима неће признавати независност такозване косовске државе. Са оваквим приступом брани се главни циљ – да се што више олакша свакодневни живот наших сународника, а да, истовремено, они не буду стриктно везани за институције у Приштини.

Председник Николић упознао је у понедељак амбасадоре Руске Федерације, Кине и Велике Британије, Александра Чепурина, Џанг Вансјуеа и Мајкла Девенпорта, о постигнутом напретку у израдњи државне стратегије за КиМ.

Премијер Ивица Дачић потврдио је за „Новости“ да ће шеф државе платформу ове недеље представити и опозицији.

– Предочићемо им предлоге за проналажење одрживог решења. Не можете направити платформу која би вас могла довести у ситуацију да после тога не можете ни напред, ни назад. Веома је деликатна ситуација у којој се Србија налази. Кад се саслушају сва мишљења, ићи ће се даље на реализацију оног што је наш поглед за разрешење косовског чвора – рекао нам је Дачић.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун очекује да се стратегија брзо нађе у парламенту.

– Не треба журити, треба промислити и усагласити ставове, то може бити, за два, три или десет дана. Треба избећи да се у тексту нађу контрадикторности.

Посланик ДС Борислав Стефановић сматра да од платформе не треба очекивати ништа спектакуларно.

– Власт нема ни јасан став, нити план за решавање тог питања. Јавност је доведена у ситуацију „чекања Годоа“. Када документ буде објављен, проучићемо шта у њему пише, па ћемо тек онда одлучивати о евентуалној подршци.

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић каже нам да је касно да платформа било шта промени набоље, јер влада води политику по угледу на претходну.

– Србија је далеко забраздила у предавању Косова Албанцима и далеко је отишла у подређивању интензивним захтевима ЕУ да се то учини.

Функционер ЛДП Бојан Ђурић иронично поручује да озбиљног текста нема због потребе власти и Николића да истовремено очувају рејтинг националног борца и да се нивелише ситуација у којој функционери владајуће коалиције преговарају са Тачијем и постижу договоре.

У Народној скупштини потврдили су нам да не би било техничких препрека да се о платформи гласа до краја године. Ако текст стигне у парламент, вероватно ће бити прекинута седница започета у суботу, и отворена нова на којој би се посланици изјашњавали о стратегији за КиМ.

Иако су челници власти јавно сумирали да је постигнуто апсолутно јединство, иза капија „Бокељке“ било је на моменте веома бурне и жустре расправе.

Како незванично сазнајемо, у једном моменту Александар Вучић јасно је партнерима наговестио чак и могућност да се иде на ванредне изборе, уколико буде опструкције у наставку борбе против корупције, а посебно у вези са „случајем Мишковић“.

На тапету је, на инсистирање Млађана Динкића, било и пословање ЕПС, „Телекома“ и „Србијагаса“. Он је тражио од Душана Бајатовића да изложи план да „Србијагас“ постане самоодржив. Крупније свађе у коалицији отклонили су Дачић и Вучић који су после ширег састанка насамо спустили лопту.

– Између две највеће странке у владајућој коалицији постоји потпуно јединство о свим најважнијим питањима. Озбиљност ситуације у којој се налази држава и народ, намеће неопходност јединства и политичке стабилности – каже премијер.

Лидер Нове Србије Велимир Илић потврдио нам је да је дискусија била бурна, али да је постигнуто максимално јединство.

Новости