ГДЕ ЈЕ НЕСТАО МИТРОПОЛИТ АГАТАНГЕЛ?

агатангел
Антируски опредељени епископи су објашњавали ставове митрополита Агатангела тиме што је етнички Рус. У суштини, у Малорусији је подела на Русе и Украјинце вештачки направљена уз немалу асистенцију запада и Ватикана. Постоји исти процес као и у Вардарској Македонији и Црној Гори, где су Ватикан и комунисти подржавали цепкање православног народа и стварање нових нација. У октобру 2011. године митрополит је иступио са позивом да се заштити руски језик на постсовјетској територији. „Предстоји нам рад на конкретним мерама заштите и развоја руског језика, како у земљама Савеза независних држава, тако и у дијаспори“, рекао је овај архијереј у поздравном говору учесницима Московске светске конференције „О статусу руског језика у страним земљама“. Према речима митрополита, један од основних проблема руског народа изван Русије јесте тај „што се у бившим државама Совјетског Савеза ради на асимилацији људи који говоре руским језиком, а све у циљу елиминисања руског језика из државног, социјалног и културног живота“.

Архијереј Епархије одеске и исмаилске УПЦ Московског патријархата, митрополит Агатангел (Савин) престао је да се јавља на телефон и изгледа да је напустио Одесу. Званичници Свето-успењског мушког манастира у Одеси као и они у Епархији нису могли да дају ближе информације о томе где се он и његови блиски сарадници налазе.

Митрополит Агатангел био је заступник јединства троименог народа руског, тј. Великоруса, Малоруса (Украјинаца) и Белоруса, био је активни члан Партије региона и узимао је активно учешће у свим изборним кампањама. Недавно је осудио бег бившег украјинског председника Виктора Јануковича, а такође је изјавио да „на Мајдану адске силе желе да промене државни поредак“. Антируски опредељени архијереји у оквиру украјинског дела Московске Патријаршије више пута су изражавали неслагања са његовим ставовима нескривено подржавајући хунту која је уз помоћ НАТОа заузела власт у Кијеву. Редакцији „Рупур Одесе“ обратио се представник прес службе Одеске епархије УПЦ МП, који је рекао да „се митрополит Агатангел налази на одмору“. Није могао да каже где се он тачно налази. Према руским изворима информисања митрополит се налази на Криму. Представници других вероисповести нису напуштали Одесу. Подсећамо да се 7. маја појавила информација да је Епархија одеска УПЦ МП издала званично саопштење у којем се обраћа кијевским властима и представницима УН и ОЕБС-а у Украјини и тражи да се политичке структуре не мешају у активности УПЦ МП, као и да се заштити имовина Одеске епархије и животи свештеника и верника. Документ је потписао митрополит Агатангел, клир и верни народ Епархије.

„Постоје отворене провокације и претње Православној цркви, њеним свештенослужитељима и верном народу. Средства масовног информисања шире неистине о Православној цркви. Тиме се продубљује непријатељство и мржња становништва према Цркви“

– каже се у саопштењу које је послато на адресе вршиоца дужности председника Украјине Александра Турчинова, украјинских политичара Арсена Авакова, Олега Махницког, Валентина Наливајченка, као и представника УН и ОЕБС-а. „Позивамо вас да заштитите клир и верни народ Одеске епархије УПЦ од људи који намерно шире непоуздане, лажне и провокативне информације које могу довести до непредвидивих последица и не доприносе миру и стабилности у држави“– наводи се у документу. Почетком априла митрополит Агатангел је представницима УН изразио своје неспокојство поводом прогона протојереја Олега Мокрајка– руководиоца Одсека за религијско образовање, катихезацију и мисионарство Одеске епархије УПЦ. По информацијама које стижу из Одесе, у којој се десио страшан злочин над људима који су подржавали руско јединство и били живи спаљени у „Дому професионалних савеза“, у граду се стање немира не стишава. Контролу града држе украјинске снаге реда које су благе према испадима „Десног сектора“, нацистичке групације која је извршила злочин према грађанима који су изражавали протест неприхватајући НАТО-диктатуру у Украјини. Последњи забележени акт насиља је скрнављење гробова оних који су страдали 2. маја.

odesaa

Испред гроба страдалог у „Дому професионалних савеза“ су еврофанатици запалили положене венце.

Својим правим крштењем, водом и Духом, под светим Владимиром, Русија је спасла Хришћанство. У оно време наиме када је православна вера, држана Светом Византијом, била сасвим онемоћала – не због своје немоћи но због немоћи људи – када се на другој страни политикантска вера Запада -вино помешано са водом – рвала са кнежевима овога света о земаљско царство, Хришћанство је било на самртној постељи, и прави хришћани у очајању. Тада је Промисао Божји покренуо цео један континент, цео један непознати мравињак људски, у помоћ правој вери. То је била Владимирова Русија. Данас, када су на једној страни сасуди вере хришћанске на Истоку и Западу недовољно јаки да помогну оглувелом и збуњеном свету и када је на другој страни најокорелији паганизам под разним именима дигао своје рогове на свих пет континената – данас опет Промисао Божији позива Владимирову Русију да помогне Хришћанству, а кроз ово човечанству. Да му помогне, мислим, на тај начин што ће на кантару вредности дати превагу оној страни, која је вољна да се у име Сина Божијега приволи царству небеском. Свети владика Николај о Русији

ustajte

Последња порука непознатог новомученика на трећем спрату Дома у Одеси: „Православни устајте!“

Извор NEWSru.com 

Погледајте такође: СРПСКА ЦРКВА И ТРИ АЖДАЈЕ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“