Привредници са севера КиМ неће царину (видео)

Privrednici sa severa KiMПривредници са севера Косова и Метохије одржали су данас седницу у Лепосавићу поводом најновије ситуације на прелазима на којима су шиптарске квазиинституције царине већ кренуле у претње и враћање камиона са српском робом, а који нису „оцарињени по њиховим квазизаконима“. Привредници су донели одређене закључке, оформили радне групе и своје закључке предали нашој полицији и представницима ЕУЛЕКС-а на прелазу у јарињу. После тога су се састали са представницима општине Лепосавић где су опет изнели своје закључке и ставове и затражили помоћ од представника општинских власти у решавању ових горућих проблема.

У случају да се њихови захтеви не испуне, привредници са севера КиМ запретили су привременим обустављањем рада

У наставку погледајте видео прилог са седнице и предаје закључака привредника на прелазу Јариње

Уредништво „Срби на окуп“

 

 

{youtube}_QrfC9bFLYQ{/youtube}

ТРАНСКРИПТ

(редакција СРБског ФБРепортера)

На заједничкој седници коју су данас одржали привредници четири општине на северу Косова и Метохије донета је одлука да се оформе радне групе од по пет чланова у све четири општине. Привредници су донели закључке у којима траже да се поштује тачка 5. Закључка Владе Републике Србије, донета на седници Владе, у коме стоји да на административним прелазима Јариње и Брњак неће бити никакве наплате царине и и других дажбина за робу намењену северном делу Косова и Метохије.

*Ми све обавезе измирујемо према држави Србији, да будем конкретан: плаћамо и ПДВ и акцизу.

*Што се тиче тога биће једна велика хајка над нама свима. Биће један велики егзодус и исељавање Срба са севера Косова. Значи, биће: ко не плати порез доћи ће нам Еулекс пред врата, доћи ће нам шиптарска Росу и знамо шта нам следује.

*Јел’ можемо сви заједно да одговоримо овим медијима овде што нас снимају у којој држави ми живимо? У Србији, брале! И морамо то јасно да кажемо и Приштини и Београду. И Бриселу. И Њујорку. Мислим да је срамота! Сви чекамо као да се ово дешава негде у Азербејџану, а не ту, пред нашим носом!

*Из медија смо чули, овај наш преговарач Павићевић, причају нешто сасвим друго на интегрисаном прелазу. Кад су га на Скупштини демантовали рецимо наши представници са Косова он је дао интервју, рекао је да се данас у Бриселу састају радне групе, да ће тај ток неспоразума као да се реши…

Привредници су позвали Владу Србије да се у складу са тачком 8. суспендује даље спровођење овог споразума. Они су након састанка Закључке предали надлежнима на Јарињу Министарству унутрашњих послова Србије, а сутра у 10 часова договорен је састанак са шефом Еулекса на прелазу Јариње.

*Тражимо да се писана гаранција Владе Републике Србије и договор између представника Владе РС и привредне институције у Приштини, под покровитељством УН, поштује до краја. У тој гаранцији је нама гарантовано да никакво царињење и никакве дажбине што се тиче протока робе према северу Косова овде неће бити наплаћивано. На терену је ситуација сасвим другачија. Значи, да се сва акцизна роба која стигне са стране Републике Србије упућује на терминал на Мердару, а сва друга роба која иде на север Косова упућује на терминал у јужној Косовској Митровици.

Закључке које су данас заједно донели привредници са севера проследили су и председнику СО Лепосавић.

Ми смо на време алармирали, односно објавили, и указали председнику, односно директору Канцеларије господину Вулину, о чему се ради овде на овом прелазу. И Имам утисак, и надам се да ће Влада реаговати на време да се не би довело у питање општа ситуација, споразуми, односно закључци које је Влада донела.

Привредници са севера у закључцима наводе да, уколико се буде наставио режим на административном прелазу Јариње по коме се акцизна роба упућује на административни прелаз Мердаре, а сва друга роба пломбира и шаље на царински терминал у Косовској Митровици, привредници поручују да ће бити принуђени да прибегну радикалним мерама како би очували своја предузећа и заштитили националне интересе.