Законитост интегрисаног управљања је под знаком питања

Zakonitost IBMОдборници четири општине са севера КиМ затражили су од судија Уставног суда Србије да се што пре изјасне о уставности споразума о интегрисаном управљању прелазима између Косова и централне Србије, који је почео да се примењује у понедељак. Истоветан захтев је поднео и председник опозиционе Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

Коштуница поручује да судије Уставног суда најбоље знају да је питање границе прворазредно уставно питање, и позива их да испуне своју дужност и донесу одлуку да се привремено забрани примена владиих уредби насталих на основу споразума Београда и Приштине, међу којима и Уредбе о контроли преласка административне линије према АП Косово и Метохија. Према његовим речима, најгоре решење је ћутање и избегавање властите дужности и уставне обавезе.

Премијер Ивица Дачић је отворено након последњег бриселског сусрета са Хашимом Тачијем поручио да Косово постоји у Уставу, али да Уставни суд не може да га врати у уставни оквир, уз опаску да је време да Срби утуве себи у главу да им је нешто отето и да треба да гледају да спасу шта се спасти може“, као и да „ако неко има нешто боље, нека каже шта је алтернатива“.

Потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић каже да се из наведеног Дачићевог цитата види и политички став премијера Дачића да „нешто отето“ Влада признаје као готову ствар, уместо што може такав чин, као еминентно насилан, да не призна и да изгради стратегију и политику отпора. Тек у том случају Устав игра неку улогу, а у супротном, тај Устав је пре предмет практичне деградације него оквир понашања државних органа, како у њему и пише.

ДСС још инсистира да Србија упути захтев Савету безбедности Уједињених нација да се обуставе преговори са Приштином под наџором Брисела и да се они врате под пун мандат СБ. То би значило одбијање и спречавање стварања граничног прелаза на Јарињу и Брњаку. Тиме би се, за почетак, елиминисала Европска унија као спроводилац политике Вашингтона и НАТО-а да се на међународно признатој територији Србије инсталира једна нелегална и насилна творевина као што је квази држава Косово.

Демократска странка Србије оценила је да званични Брисел никада није интересовао пут Србије у ЕУ, већ да је искористила њену жељу ка евроинтеграцијама за стварање независног Косова. ДСС је поручила и да је дошао тренутак да се „истини погледа у очи“ и пронађе алтернативна стратегија политичке неутралности, јер је то „питање опстанка Србије“.

Глас Русије