НАТО војници у бази на југу Србије?

???????????????

У војној бази “Југ“ код Бујановца у јуну ће бити одржана регионална војна вежба на којој ће учествовати и војници земаља НАТО, сазнаје дневни лист Данас.

У складу са стратешком наменом да База “Југ“ Војске Србије (ВС) постане међународни центар за обуку војника земаља из региона за мировне мисије под покровитељством УН у јуну ће бити одржана заједничка вежба у којој ће поред припадника ВС учествовати и представници армија САД, Албаније, Азербејџана, Македоније, Румуније, Словеније и Хрватске.

Тим поводом разговоре са председником Општине Бујановац Нагипом Арифијем, на чијој се територији налази овај модерни војни тренинг центар, имао је војни аташе Амбасаде САД у Србији Пол Броцен заједно са представницима Националне гарде Охаја.

“У оквиру припрема за ову војну вежбу добио сам информације о плановима, како би се на време обавестили сви грађани наше општине и како би избегли било какве несугласице“, појашњава за “Данас“ председник бујановачке општине Арифи.

Према најави, поред припадника војски из региона, учествоваће и 75 маринаца и пет официра из Националне гарде Охаја, са циљем да провере спремност војника за операције у мировним мисијама у које су укључени већ две године и припадници ВС.

Војна база “Југ“ чија је градња почела непосредно после међунационалних сукоба припадника Ослободилачке војске за Бујановац, Прешево и Медвеђу (ОВПМБ) са државним снагама безбедности 2001. године сада представља модерни тренинг центар, у коме су се до сада обучавали припадници ВС, који у поседу имају и више мини база уз административну линију са Ким у Копненој зони безбедности на подручју општина Бујановац и Прешево.

данас.рс