У Великој Реци код Вучитрна ”избрисана” црква свете Тројице! (ФОТО)

Crkva u Velikoj Reci kod Vucitrna srušena je još 1999.g.

Од 1999. године црква је пет пута минирана а прошле године  багерима, булдожерима  и камионима је потпуно уклоњена. – На КиМ Албанци са лица земље уклонили 12 цркава од 1999. године

I crkva svete Trojice u Đakovici u potpunosti je izbrisana sa lica zemlje
И црква свете Тројице у Ђаковици у потпуности је избрисана са лица земље

Од цркве свете Тројице у центру Велике Реке, пет километара десно на путу Вучитрн – Приштина, до 1999 . године српског села и великог избегличког насеља Срба из Хрватске у општини Вучитрн, није остао ниједан детаљ који би подсећао да је ту некада била  српска светиња. После пет минирања и рушења од 1999. године  Албанци су прошле године булдожерима, багерима и камионима у потпуности однели срушену цркву из центра села. Црква је први пут минирана 20. јуна 1999. године, а онда запаљена.

??????????????????????
Овде је била црква Свете Тројице у Великој Реци. У  једном делу црквеног атара никла је џамија

На делу црквеног имања Албанци су изградили школу и џамију док је други део црквене порте  ограђен у полуразваљеној и однетој бодљикавој жици . Сва столетна храстова стабла која су била у близими цркве су посечена  и однета.

Црква свете Тројице у Великој Реци  почела је да се обнавља 1995. године на темељима  старе цркве,  коју је 1926. године  подигао пуковник српске војске  Милан Прибићевић са супругом Ружом. Имала је  површину од 360  квадратних метара.

Ово је дванаеста црква на Косову и Метохији, од укупно 155 срушених и запаљених светиња,  која је после јуна 1999.  године  у потпуности избрисана са лица земље. Тако, од  цркава   свете Тројице у центру Ђаковице, цркава  светог апостола  Петра и Павла  у Петровцима код К. Каменице,  цркве светог Петра и Павла у Краљевици код Подујева и цркве  свете Петке у Сувој Реци  није остало баш ништа. Са лица земље нестале су и три цркве у Горњем и Доњем Неродимљу као и још четири цркве у Метохији.  На месту  избрисане цркве у Ђаковици, Албанци су  подигли парк са спомеником мајци Терези, а у Петровцима код Косовске Каменице споменик погинулом терористи УЧК.

Зоран Влашковић – СРБИ НА ОКУП