Изненађењце: Израел шпијунира САД

izraelsad-da-prestane-da-spijunira

Израел је љутито реаговао на недавне медијске извештаје о свом шпијунирању САД, тврдећи да постоје покушаји да се омету везе Тел Авива и Вашингтона.

„Стиче се утисак да неко покушава да саботира одличну обавештајну сарадњу између Сједињених Држава и Израела“, рекао је у суботу израелски министар за обавештајну делатност.

„На свим мојим састанцима са америчким обавјештајним шефовима и политичким званичницима који су одговорни за њих, ја нисам чуо ниједну притужбу о израелском шпијунирању САД“, тврди Штајниц.

Његова реакција долази неколико дана пошто је „Њузвик“ известио да је шпијунска активност Тел Авива у САД достигла алармантан ниво.

Настојања Тел Авива да „краде америчке тајне под плаштом трговинских мисија и заједничких уговора о одбрамбеној технологији су прешли црвену линију“, наводи се у извештају.

„Њузвик“ је податке за свој извештај добио од америчких конгресних службеника упознатих са јануарским брифингом са бројним конгресним одборима и разматрањем предлога закона којим ће смањити визна ограничења за израелске грађане с намером да путују у Сједињене Америчке Државе.

Амерички Visa Waiver Program ће изузети Израелце из потребе добијања туристичке визе и дозволити им боравак у САД до 90 дана.

Према једном од конгресних службеника, јануарски брифинг је био „врло отрежњујући … алармантан … чак застрашујући“. Други запосленици су га назвали „штетним“.

Високи амерички обавештајни званичници су наводно рекли Конгресу да су израелске шпијунске операције отишле предалеко и да је обим активности шпијунаже шокантан, да далеко превазилази сличне активности било ког другог блиског савезника.

Напомена: Колико је иранска PressTV предана свеобухватном обавештавању посетилаца свог вебсајта говори и чињеница да се данас уз горњу вест појавио на исту тему и „Израелски шпијун у купатилу потпредседника САД – извештај“. О томе више на извору , само ћемо рећи да се Ал Гор није преплашио и да је његово обезбеђење из Тајне службе било пуно поштовања за слободу шпијунског тржишта (а не као Меркелкина служба), нису ухапсили колегу, лепо су му показали да се врати одакле је изашао, отвор за климатизацију.

Извор: http://www.presstv.ir/detail/2014/05/11/362175/israeli-regime-denies-spying-on-us/
Превео и приредио: Александар Јовановић – Срби на окуп