Патријарх васељенски Вартоломеј: И папа Фрања и ја желимо да окончамо поделу између православних и римокатолика

papa-patrijarh-vartolomej

ИСТАНБУЛ – Патријарх васељенски Вартоломеј, духовни вођа 250 милиона православних хришћана, изјавио је да ће његов сусрет са папом Фрањом у Јерусалиму допринети приближавању две цркве после поделе која траје скоро 1.000 година.

Сусрет поглавара православне и католичке цркве 25. и 26. маја биће уприличен у знак сећања на историјски сусрест њихових претходника пре 50 година који су покренули дијалог са циљем окончања поделе хришћанства на две цркве до кога је дошло 1054. године.

„Ми ћемо кроз наше сусрете и молитве рећи да је наша намера да радимо у циљу хришћанског јединства и помирења“, рекао је Вартоломеј.

vartolomej-2

Иако православна и католичка црква и даље имају различите ставове о кључним питањима, укључујући право свештеника на брак и централизовану власт Ватикана, иде се у правцу бољег међусобног разумевања.

То је почело сусретом између папе Павла VI и патријарха Атенагоре у Јерусалиму 1964. године, што је био први сусрет између једног папе и православног патријарха за више од 500 година.

После тог сусрета су укинути едикти о међусобној екскомуникацији, а 1965. године је усвојена заједничка католичко-православна декларација о већој хармонији.

Алудирајући на ту декларацију, Вартоломеј је казао да је пут до уједињења и даље дуг, али и да чињеница да је папа Фрања прихватио позив за сусрет у Јерусалиму показује да оба поглавара желе да окончају поделу, наводи АП.

„Не знамо када ће се и како то догодити. Само Бог зна“, изјавио је он.

Танјуг