Сербиан ГНУ/Линукс оперативни систем на српском језику

cd3

Сербиан ГНУ/Линукс је оперативни систем на српском језику који долази са комплетом програма предвиђеним за општу употребу. Намењен је свим корисницима који желе да имају оперативни систем на српском језику. Намењен је и као избор за садашње кориснике власничких оперативних система. Такође, постоје и корисници који не умеју све сами да подесе и који су до сада користили дистрое који су више пријатељски за употребу. За основу је коришћен Дебиан у својој стабилној верзији, са КДЕ графичким окружењем. За обликовање дистрибуције, поред Debian   складишта, за извор софтвера употребљене су  Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и неколико независних пакета.

Сербиан долази подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте. ИСО слика која је доступна за преузимање износи нешто изнад 1.2 ГБ, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налазе и следеће апликације:

Веб прегледачи Хромијум и Ајсвесел (ребрендирани Фајерфокс)
LibreOffice канцеларијски пакет
Синаптик за управљање пакетима
Скајп, КТорент, конверзациони и ИРЦ клијент
Клементајн као аудио плејер, ВЛЦ и СМПлејер као видео плејери
Guvcview за камеру, Great Little Radio Player као интернет радио
Mobile Media Converter, за конверзију више различитих формата по систему „драг енд дроп“
Графички програми GIMP и Gwenview

За новајлије на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје десетак минута, а овде га можете видети у сликама. Доступан је и видео снимак са истим поступком. Инсталацију можете припремити нарезивањем преузете ИСО слике на ДВД медиј или уз помоћ УСБ-а, а преко алатке Unetbootin или дд командом: дд иф=/путања/до/сербиан.исо оф=/дев/сдX (где је сдX ваш УСБ)

На почетку инсталационог процеса, одаберите српски језик, док ће тастатура остати на латиничном распореду. По инсталацији, Сербиан ће заузети нешто више од 4 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобан рад доделите 10 до 15 ГБ. Када вам се подигне тек инсталиран систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Као најважније, систем је подешен да се админ приступ добија командом, нпр.: кдесу долпхин или кдесу сyстемсеттингс, а за ГТК апликације: гксу сyнаптиц

Због одлуке да се у 64-битну Сербиан верзију не уграђују 32-битне апликације, није инсталиран Скyпе. Можете га инсталирати касније по упутству са Debian Wiki стране. Из истог разлога, у 64-битно издање уграђен је и Curlew, који је намењен за конверзију мултимедијалних фајлова у више различитих формата.

Ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства, које можете наћи на форумима, а која важе за садашњи стабилни Дебиан, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан. Овде можете сазнати одговоре на још нека питања, а ако желите да помогнете у промоцији, доступни су и банери за ту намену.

Доступан је за преузимање Сербиан намењен старијим рачунарима, са  OpenBox управником прозора.