Рогозин у Београду

RogozinУскоро може бити потписана декларација о стратешком партнерству Русије и Србије – Рогозин

Декларација о стратешком партнерству Русије и Србиј еможе да буде потписана ускоро. Ово је потпредседник РФ Дмитриј Рогозин саопштио новинарима после данашњих преговора са председником Србије Томиславом Николићем и премијером – министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

Ипак, по речима руског потпредседника владе, у датом тренутку је најважније обновити пуну срадњу између две земље у свим сферама. При томе реч је о реалним пројектима, који постоје не на папиру, већ се реализују у пракси (изградња гасовода Јужни ток, модернизација рафинерије НИС у Панчеву). За разлику од других европских инвеститора, Русија има жељу и новац да инвестира у Србију, подвукао је Рогозин.

Руски потпредседник владе не види никакве противречности у томе што ће Србија имати тешње односе са ЕУ и при томе развијати партнерске односе са Русијом. Он је напоменуо да више од половине трговинске размене Русије отпада на ЕУ, која је такође за њу стратешки парнтер. Зато ће Србија сасвим хармонично развијати своје односе са Бриселом и са Москвом, убеђен је Рогозин.

Србија треба да размисли да ли има сврхе да ступа у ЕУ по цену Косова – Рогозин

Србија треба озбиљно да размисли да ли има сврхе да ступи у ЕУ по цену одустајања од покрајине Косово, чије су албанске власти 2008. прогласиле независност, изјавио је у среду у Београду новинарима заменик председника руске владе Дмитриј Рогозин. Он је потврдио непромењеност става Русије по питању очувања територијалне целовитости Србије. У среду Рогозин се налази у једнодневној посети Београду, где је преговарао са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и министром одбране Александром Вучићем.

Русија и Србија могу да се удруже у производњи муниције – Рогозин

Русија и Србија могу да се удруже у производњи муниције. Ово је потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин саопштио данас новинарима после преговора са премијером Србије, министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

По његовим речима, суштина војно-техничке сарадње између две земље ће се сводити како на модернизацију узорака војне технике руске производње, тако и на заједничку производњу. Реч је пре свега о широком асортиману продукције у производњи муниције, објаснио је Рогозин. Све то је ушло већ у текст протокола који планирамо да потпишемо.

Русија и Србија спремне на широку сарадњу у војно-техничкој области и очувању реда – Рогозин

Ускоро Русија и Србија могу да формирају комисију за сарадњу у војно-техничкој области и сарадњу органа реда. Ово је потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин саопштио данас новинарима после преговора са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем.

Рогозин сматра да резултат данашњих консултација треба да буде шира сарадња у коју треба да се укључе министарства одбране, одбрамбена предузећа и органи реда обе земље.

Рогозин је напоменуо да дуго министарства одбране две земље уопште нису срађивала. Зато смо сада спремни да потпишемо конкретан споразум, истакао је он.

Глас Русије