Беседа на Обрезање Господа Исуса Христа 1993. године у Призрену

Obrezanje IHУ Име Оца и Сина и Светога Духа

… у гресима, у пијанчењу, и који сада крмељају и спавају! Где су Православни Призренци? Где су они из нашег царског града? Како дочекују Нову годину? Исто онако као и ону безбожничку, католичку, пре четрнаест дана! Ако будемо тако радили, залуд се ми овде Богу молимо за наш народ! Потребно је да сви дођемо к себи, цео народ, па тек онда да Бог погледа на нас и да нас помилује, и да нам дарује и мир, и слободу, и сваки напредак у животу. А како смо се ми Срби припремали за дочек Божића? Славећи католичку Нову годину, уз печене прасиће и јагањце, уз музику и весеље, а браћа наша на фронту крв проливају! Јесмо ли ми један народ?

Да ли смо ми једно тело, да ли смо ми сви потомци светога Саве? Никада ниједан народ у историји света није славио Нову годину пре Божића. Зна се шта долази прво, а шта долази друго. Једино безумни Срби то раде! Славе Нову годину! Чију? Оних који су нас вековима клали! Њихову Нову годину славимо и скрнавимо свој Божић! Зато нас данас нема у цркви. Зато, немојте се чудити за све оно што нас буде снашло у овој наступајућој години. Ја то не желим, ја се молим Богу да нас мимоиђе гнев Његов, али, верујте ми, Бог нас не може другачије опаметити. Он је покушавао благим казнама, благим инјекцијама – ништа није помогло. Мора Господ да употреби јаче инјекције, да пусти јаче страдање на нас, еда би се безумни Срби најзад сетили себе и вратили својим коренима, својим претцима и својим оцима.

Нека би дао Бог да и молитве нас овде мало сабраних отклоне гнев Божији од нас и народа нашег, а привуку милост и благодат и благослов Његов на нас, да бисмо се, помоћу Његовом, освестили и опаметили и почели већ једном да будемо прави Срби, онакви као што су били Срби за време светога Саве, за време косовске битке. Ко би данас бранио Косово? Ко би онда изашао на бој на Косово да су Срби овакви били? Нека Бог благослови све вас који сте дошли, ваше на дому, ваше сроднике и пријатеље, па и цео наш народ, да му Господ опрости грехе његове и да се смилује. Амин.

Епископ Артемије