ПИСМО СУМАШЕДШИМА

Hram Hrista Spasa PR 1У наставку доносимо писмо које је Епископ Артемије 19 априла 2004. год. упутио тадашњем шефу УНМИК мисије на КиМ, господину Холкерију, а поводом рушења, паљења и скрнављења светиња на КиМ, са посебним освртом на Цркву Христа Спаса у Приштини

Уредништво „Срби на окуп“

______________________________________________________

Господине Холкери*
Желим да овим јавним писмом изразим своје најдубље згражање и најоштрији протест због претварања српског православног саборног храма Христа Спаса у центру Приштине у јавни нужник. На основу фотографија које достављамо у прилогу, и које смо добили од очевидаца, око наше цркве населио се један број Рома пристиглих из Албаније. Они су без икаквих сметњи од стране локалних власти на простору око храма, који је у власништву СПЦ, подигли своје шаторе и колибе, претворивши га у ђубриште и ругло целе Приштине, и то у непосредној близини Универзитетске библиотеке и Приштинског универзитета.

Фотографије које вам достављамо и које смо већ објавили на интернету показују стравичне примере варварства које је незамисливо цивилизованом човеку у Европи 21. века. У граду који је центар Мисије УНМИК-а и КФОР-а, у коме живите ви, припадници дипломатских мисија и бројни инострани држављани, у Покрајини у којој је на дужности преко 20.000 меуђнародних војника и полицајаца, један хришћански храм, чији су темељи и крст освећени, и у коме је више пута служена Света Литургија, претворен је у јавни нужник, а његова околина у сметлиште. Храм не само да није ограђен и заштићен, већ је препуштен истој судбини коју је доживело преко 140 православних храмова које су уништили или тешко оштетили албански екстремисти и њихови фанатични следбеници од доласка мисије УН и КФОР-а јуна 1999. до данас.

Овим писмом упућујем свој најоштрији протест мисији УНМИК-а која је непосредно одговорна за контролу рада привремених албанских институција, у којима Срби с пуним правом више не учествују. Тим квазиинституцијама очигледно не смета овакво варварство, будући да сличне варварске сцене налазимо у многим запаљеним православним храмовима оскрнављеним фецесом и смећем, не само након погрома 17. марта, већ од доласка ваше мисије на ове просторе. Питамо се са чуђењем: какво образовање стичу студенти и од каквих се професора уче гледајући и толеришући овакав ужасан призор и срамоту у непосредној близини својих факултета које финансирају међународни донатори? Какво се чудовишно и нецивилизовано друштво гради пред вашим очима и под протекторатом УН, господине Холкери, у граду који је за вашег мандата потпуно етнички очишћен од Срба?

Зар не видите да се Христос распиње у центру Приштине и на другим местима широм Косова и
Метохије, где леже рушевине и згаришта мојих цркава, са унакаженим лицима светитеља на уништеним иконама и фрескама? Христа распињу пред вашим очима албански екстремисти уз одобравање и мржњу њихових обманутих следбеника, у немоћном присуству толиких међународних снага. Да ли ћете Ви господине Холкери, дозволити да Ви и Ваша мисија у историји останете запамћени у улози Пилата који пере руке над овако страшном неправдом? Да ли ћете такође дозволити да и оне преостале моје цркве буду порушене и запаљене, као последња рана у ребрима распетог Господа? Апелујем на вас да се пробудите из сопствене илузије и уверености у непостојећи успех ваше мисије, и коначно већ једном почнете да радите свој посао.

Моје речи долазе из дубоког разочарења због ваше неискрености. Иако сте својим декретом од
18. фебруара 2004. године (бр. 2004/1) поништили незакониту одлуку Скупштине општине Приштина којом је одузета црквена земља са још недовршеним храмом, ваша одлука је до данас остала само празна реч на папиру. У мом писму које сам вам тада послао лично сам тражио да се такође што хитније заштити храм Христа Спаса са околним црквеним земљиштем. Да ли је то учиљено? Да ли видимо икакву заштиту око цркве? У име Господње, пред целом јавношћу од Вас тражим одговор зашто нисте заштитили моју цркву, већ сте дозволили да буде претворена у јавни нужник и сметлиште? Ви и ваше албанске институције града Приштине одговор не дугујете само мени, већ пре свега Христу Спаситељу, чије је име поругано на очиглед свих.

Од вас као шефа Мисије УН безусловно захтевам да предузмете хитне мере: да се одговорним институцијама што пре наложи да унутрашњост храма Христа Спаса и простор око њега очисте, а да се око храма и наше парцеле постави бодљикава жица и стални контролни пункт КФОР-а. Такође тражимо да се са дужности хитно смене Етхем Чеку, тзв. министар за просторно планирање и урбанизам, иначе бивши озлоглашени командант ОВК у региону Пећи, као и председник Скупштине општине града Приштине, који су непосредно одговорни за ово нечувено богохулство.

У противном, ви ћете лично бити одговорни пред Богом Свевишњим због ове срамоте која се
наноси Цркви и хришћанској вери на очиглед читавог цивилизованог света.

+АРТЕМИЈЕ
Епископ рашко-призренски
и косовско-метохијски
________________________
Писмо је упућено 19. априла 2004. године
Наслов писму дао је аутор књиге Траг Звездарнице – Зоран Ђорђевић