Ударац за Београд у оквиру преговора са Приштином

Zastava R SrbijeИзгледа да српско-албанска конфронтација се помера са Косова на Југ Србије. Недавно је тамо подигнут споменик борцима такозване Ослободилачке Армије Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Премијер Србије Ивица Дачић је позвао Албанце да сами склоне тај споменик. Међутим, лидер Албанског националног покрета Орхан Реџепи је изјавио да Дачић сам мора да дође и склони споменик. Коментар експерта Центра за проучавање савремене балканске кризе Института Славистике РАН Георгија Енгелгардта.

Прво, с обзиром на то да Реџепи и његови присталице нису на југу Србије самостална јединица, очито је наредба стигла из Приштине. Иначе је то својеврсни ударац за Београд у оквиру преговора са Приштином. Београд је ионако данас у тешкој ситуацији. Он је све до сада потресен у вези са оправдањем хрватских генерала. То је фактички рехабилитација протеривања Срба из Српске Крајине. Што више, посматрачи очекују скоро оправдање Рамуша Харадинаја. Дакле, на позадини преговора с Приштином то је допунски удларац, који мора да коначно савлада отпор Београда и натера га да протпише све, што од њега траже.

Шта значи у овој ситуацији одбијање Дачића да сам склони споменик?

Дачић данас не жели да се увлачи у неки конфликт на југу, зато не шале тамо своју жандармерију. Месни Албанци, позивајући га да сам склони споменик, уствари не остављају му никакав излаз. Присуство српске жандармерије у Прешеву би дало повод Албанцима да је оптуже за насиље против «невиних људи». Онда би се поставило питање: да није време и Дачић са сарадницима да оду у Хаг? Иначе Србима на све могуће начине желе да покажу да они овде нису ништа, док сваки албански хулиган може да пљује Србину у лице. На такав начин Приштина користи Ослободилачку армију Прешева, Бујановца и Медвеђе у циљу организације нереда и даљег одвајања Прешевске области од Србије. Дакле, сам је споменик маргинални, док реаговање на њега и напори да дође до тог реаговања, мислим, много су важнији.

Глас Русије