Саудијска Арабија премешта Такфири борце из Сирије у Украјину

такфири борци
Техеран ( ФНА ) – Саудијска Арабија је послала велики број Такфири бораца из Сирије у Украјину да се боре против проруских демонстраната.

„Велики број Такфири терориста из Сирије, саудијске и чеченске националности и који примају финансијску и војну подршку од Саудијске обавештајне агенције, са неколико авиона су пребачени у главни град Украјине, Кијев, да помогну украјинској војсци у борби против проруског становништва“, рекао је за ФНА један званичник Арапске безбедности у недељу под условом да остане анониман, због тајности овог питања.

„Снаге су одмах послате на Краматорск, град у источној Украјини, и сада се боре поред украјинских војних снага против проруса под именма милиција које подржавају владу“, додао је извор.

Извор је објаснио да Саудијска Арабија жели да се освети Русији и проруским људима у Украјини због подршке Москве сиријском председнику Башару ал Асаду у рату против побуњеничких група.

Прошлог лета је бивши шеф саудијске обавештајне службе, принц Бандар, наводно понудио руском председнику Путину договор, рекавши да ће, ако Русија напусти Сирију, Саудијска Арабија заштитити олимпијаду у Сочију од исламских терориста. Путин је љутито одбацио понуду. У јануару, два терористичка бомбардовања, за која су Саудијци окривљени,  догодила су се само 400 миља далеко од места Зимских олимпијских игара, руском Сочију.

Према процурелој дипломатској депеши са састанка од прошлог лета, Бандар је тражио руску сарадњу на неколико блискоисточних места која изазивају забринутост, укључујући Сирију, рекавши Путину: „Ја Вам могу гарантовати да ћу заштити Зимске олимпијске игре у граду Сочију на Црном мору следеће године. Чеченске групе које угрожавају безбедност игара ми контролишемо.“

Путин је наводно одговорио: „Ми знамо да сте подржавали чеченске терористичке групе једну деценију. И та подршка, о којој тек сада искрено говорите, је потпуно неспојива са заједничким циљевима борбе против глобалног тероризма које сте поменули. Ми смо заинтересовани за развој пријатељских односа на јасним и чврстим принципима.“

Поред безбедности за Олимпијске игре у Сочију, Бандар је подигао потенцијал сарадње Саудијске Арабије са Русијом са нафтом и другим инвестиционим питањима, рекавши: „Хајде да испитамо како да сачинимо јединствену руско-саудијску стратегију на тему нафте. Циљ је да се договоримо о цени нафте и производним количинама које држе цену стабилном на глобалном тржишту нафте“ – речено је према дипломатској депеши.

Извор близак руској влади рекао је у јануару да је ова мешавина отворених подстицаја и имплицитне претње разбеснела Путина, који је једва држао бес под контролом до краја састанка са Бандаром. Путин је на Бандарову понуду да заштити Олимпијске игре у Сочију гледао као на нешто налик претњи мафијашког дона трговцу, који тражи новац за заштиту говорећи „како леп мали бизнис имате овде, волео бих да му се нешто не деси“.

Путин је тада у одговору на Бандарову мешавину мита и упозорења удвостручио своју подршку сиријској влади. Извор је рекао да је Русија такође упутила сопствене слабо прикривене претње Саудијцима. Саудијци могу имати значајну „меку моћ“ – са својом нафтом и новцем – али Русија има „чврсту моћ“, укључујући своју огромну војску, рекао је извор.

Извор: http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13930214000824
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп