Пораст обавештајне делатности Русије у Мађарској

мадјарска

Напомена: Пред вама је чланак Џона Р. Шиндлера, сада професора националне безбедности на америчком Морнаричком ратном колеџу, раније обавештајног аналитичара и контраобавештајца у НСА. Шиндлер је оперисао и на просторима бивше Југославије, изгледа са успехом јер се тог времена радо сећа, корисничко име е-поште му је „titovka“. Више о њему можете сазнати ако испратите доњи линк на извор и рубрику „About“, ова напомена само да понеком укаже у ком кључу чланак треба читати. Обавештени већ знају за неопходност познавања начина мишљења противника, каквим подацима располаже …

Мађарска у украјинској кризи има важну улогу, иако је мало ко разуме изван Централне и Источне Европе. Будимпешта дели (кратку) границу са Украјином, док Кијев има (такође малу) мађарску мањину на крајњем западу земље, у брдовитој и шумовитој области познатој као Транскарпатија – Карпатаља, по Мађарима. Премијер Виктор Орбан и његова владајућа десничарска Фидес партија, која је управо освојила још један четворогодишњи мандат, активно су заинтересовани за своје сународнике који живе изван Мађарске, па је Будимпешта изразила забринутост због потенцијалног утицаја украјинске кризе и растућег насиља на Мађаре у Транскарпатији.

Иако је Мађарска чланица и ЕУ и НАТО-а, од 2004 и 1999 респективно, она тренутно има амбивалентну улогу; Фидес, еуроскептична и национално – конзервативна партија, показује извесно дивљење према путинизму, са којим дели нешто идеолошког афинитета. Штавише, Орбанова влада, која је доста наштетила европском пројекту, одржава необично блиске економске везе са Путиновом Русијом, односе који обећавају дугорочне политичке последице.

Можда је најзлокобније што мађарска десничарска Јобик партија, која је освојила запањујући двадесет један одсто гласова на националним изборима прошлог месеца, упркос – или можда баш због своје жестоко ксенофобичне и антизападне политике, не улаже било какав напор да прикрије своје дивљење према Путину. Јобик редовно бљује кремаљску пропаганду, укључујући и ону о Украјини, а афинитет може бити више него само идеолошки. Јавна тајна је да се у европским безбедносним круговима сматра да је Јобик на платном списку руске обавештајне службе – оптужба која је изнета неколико пута у квазиугледним медијима током неколико година, како се странка са паравојне антисемитске шачице људи уздигла до партије од националног значаја. ( Јобик је и за Техеран, стално круже гласине да узима новац и од иранске обавештајне службе. )

Зато не изненађује што је скривена умешаност Русије у политику Мађарске извор забринутости безбедносних служби земље. Данашње издање (од 2. маја – прим. прев.) будимпештанског дневника “ Magyar Nemzet“ ( Мађарска нација) доноси причу под насловом „Повећање активност руских обавештајних агената“, у којој се разрађују бриге мађарске војске током кризе у Украјини. Мађарске службе безбедности су у последњих неколико месеци запазиле пораст руске шпијунаже у земљи – обе службе, цивилне Спољне обавештајне службе и и војне ГРУ, којих је циљ крађа тајни НАТО-а, док је Мађарска на фронталној линији савеза током украјинске кризе.

У извештају се наводи да, иако СВР и ГРУ дуго делују на традиционалном ХУМИНТ плану у Мађарској, што значи старинско трчкарање у регрутовању и вођењу људских извора, Будимпешта је приметила и повећање софистицираности руске техничке обавештајне делатности, тј. СИГИНТ. Мало је тога што мађарска контраобавештајна служба може да уради; ограниченост њених буџетски средства негативно утиче на техничке противмере против савремених руских метода прикупљања информација, дакле, руски СИГИНТ је ван њеног домашаја. Поред тога, чланак наводи да је СИГИНТ Русије далеко од тога да буде једина претња због које је Мађарска забринута -извештај такође наводи Кину у том смислу – а док је скандал са Сноуденом и прикупљањем података америчких обавештајних података изазвао велику пометњу у Мађарској, евидентно је да је влада Фидеса забринута због НСА, не само зато што је Обамина администрација је у више наврата оцењивала мађарску политику као ксенофобичну, да је мање од демократске.

Чланак „Мађар немзета“, дериват информација из мађарских безбедносних извора, износи запажања о промени руског шпијунског обрасца која су од интереса за контраобавештајце. Конкретно, у њему се примећује да, иако СВР и ГРУ традиционално стављају нагласак на коришћење агената и симпатизера у мађарским медијима, фондацијама и кремаљским параван-организацијама, као и на неке изворе који датирају из комунистичког периода пре 1990, последњих година руске „специјалне службе“ све више регрутују нову генерацију Мађара за тајни рад за Москву. Ови нови агенти се полако укопавају у широк спектар мађарских политичких и економских институција, а понекад сами покушавају да задобију симпатизере на јавним и медијским позицијама. Мађарска контраобавештајна служба такође је приметила да руски обавештајни официри учествују у широком спектру полуотвореног прикупљања информација, нпр. стварања контакта плус ангажовање у пословним разговорима који су заправо напори у стицању информација који ће се користити да подстакну сарадњу и помогну регрутовање.

Такве методе је много теже открити од традиционалних ХУМИНТ метода, јер неупућенима изгледају као суптилни и невини. Док је СВР, наследница КГБ-ове легендарне Прве главне управе, често показивала релативно „мекани додир“ у регрутовању западњака да шпијунирају за Русију, ГРУ је дуго био озлоглашен због својих директних метода, за шта професионалци у контаобавештајним водама имају термин “cold pitch“ (бук. „хладна бресква“, у значењу продаја купцу којег не познајете, од врата до врата – прим. прев.). Али, било каква руска обавештајна активност ка НАТО-у ће бити проблем западним контраобавештајцима док се украјинска криза захуктава и конфронтација савеза са Кремљом све озбиљније расте.

Аутор: Џон Р. Шиндлер
Извор: http://20committee.com/2014/05/02/rising-russian-intelligence-activity-in-hungary/
Превео и приредио: Александар Јовановић – Срби на окуп