Ко је др Јуришевић- Лекар који је „лечио“ рањене Србе метком у главу!? (4. део)

Jurisevic 5

Пише: Миодраг Новаковић

4. КУКЕШ- ДР ЈУРИШЕВИЋ СВЕДОЧИ О САХРАЊИВАЊУ „ДРУГИХ“ У МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ, ЗАЈЕДНО СА КОСОВСКИМ ИЗБЕГЛИЦАМА- КО СУ БИЛИ ТИ „ДРУГИ“!?

Према информацијама из више извора, Крег Јуришевић је боравио на Албанско-Југословенском ратишту у периоду између 27. априла и 15. јуна 1999. Према неким албанским изворима (ОВК) он се у Албанији појавио 27. марта, а не 27. априла, како је навео у својој аутобиографској књизи „Крв на мојим рукама“?

У сваком случају, он борави у овој зони у време најжешћих окршаја на ратишту – где добровољно учествује борећи се на страни терористичке ОВК (и према властитом признању: у улози извиђача и „локатора циљева“ у оквиру Америчких специјалних снага) против Војске Југославије; И као што ћемо касније документовати у овом тексту- он такође борави и на две кључне локације везане за истрагу о киднапованим Србима и „трговину органима“- Кукешу у североисточној Албанији, и Кахану, на планини Паштрик у рејону Албанско-Југословенске границе.

Обе ове локације се спомињу као кључне за истрагу о „трговини органима- И у извештају Д. Мартија Савету Европе 2010. године, као и у заташканом Унмик извештају „CKX103″ из 2003. године. Према властитим наводима др Јуришевића (западним медијима, и у својој књизи), на обе те локације он је био очевидац извршења тешких злочина, криминалних радњи и разних других аномалија од стране припадника ОВК и Албанских органа…

——————————————————-

Према званичној биографији др Јуришевића он је формални војни тренинг стекао тек неколико година након повратка са косовског ратишта, и то у оквиру Аустралијске резервне војске (да би потом служио као аустралијски војни хирург у Источном Тимору 2006. и у Афганистану 2008. године).

Међутим, неки извори које сам пронашао на разним интернет „војним форумима“ (на којима др Јуришевић „радо“ учествује- што покушавајући да уновчи своје „ратовање“ продајом књиге, што из „его-центричних“ побуда да себе прикаже као „хероја и борца за правду“ по узора на деду Франца?) тврде да је др Јуришевић војно трениран од стране Израелске армије, у оквиру које је добровољно служио као „војни парамедик“- током 1992. и 1993., у време „Интифаде“ у Палестини и Гази.

Суочен са могућношћу кривичног гоњења због свог „злочињења“ на „косовском ратишту“, др Јуришевић од недавно покушава да заташка и гурне у други план своју „ратничку“ прошлост (коју је доскора „глорификовао“), и истакне своју „лекарску улогу“ у овом горњем инкриминисаном периоду.

Ипак, ако анализирамо сведочанства његових ОВК „сабораца“, као и оних других „сабораца“- војних плаћеника (познатијих као „пси рата“), које он прећуткује- приметићемо да код свих њих његова улога „медицинара“ пада у други план, и већина њих га првенствено описује као авантуристу и војног плаћеника [„doc turned mercenary“(лекар- плаћени убица)- по речима једног припадника француске Легије странаца]…

—————————————————–

Др Јуришевић стиже 27. априла 1999. у Кукеш, у оквиру (и о трошку) једне хуманитарне лекарске организације из Калифорније. Тамо добија улогу лекара-координатора у локалној (избегличкој) болници, на чијем челу је био Албански доктор Бајрам Цена. Према властитом сведочанству ту се одмах „повезује“ са једним командантом ОВК, такође лекарем по струци. Не наводи име тог ОВК команданта, али према извештају Дика Мартија у то време у Кукешу је често боравио др Шаип Муја (лекар), блиски Тачијев сарадник и водећи ОВК командант, који је између осталог био „задужен“ и за логоре у којима су били заточени отети Срби, којима су потом насилно вађени органи.

Унмиков извештај CKX103 документује да први отети Срби, али и „други“ који су пали у немилост ОВК, допремани у овај део Албаније још од почетка 1999. (према неким изворима и раније). Ако узмемо у обзир да једна тако сложена операција, као што је организована отмица, транспорт, заточеништво и и сабсеквентна медицинска „црна трансплантологија“ захтевала једну дужу временску припрему и компликовану логистику- онда постаје јасно да је др Јуришевић боравећи у два стратешка ОВК кампа Кукеш и Кахан (према неким ОВК изворима овде се ради о логору „Хелсан-Кукшу“, али ми ћемо се овде држати термина Д. Мартија- „Кахан“), који су истовремено били заточенички логори за киднаповане не-албанце, у најмању руку био сведок (ако не и учесник) у једном од најмонструознијих злочина у модерној људској историји…

Сам др Јуришевић описије тешку корупцију у кукешкој болници, где су, према његовим речима, он и канадаски лекар Гордон, били сведоци уцењивања косовских избеглица од стране Албанског медицинског особља, и тврде да су, они који нису имали паре (најмање 200 марака) да подмите Албанске докторе, умирали у великом броју услед лекарске небриге.

————————————————–

Он даље наводи да су косовски избеглице (албанци) који су дакле масовно умирали услед намерног лекарског ускраћивања помоћи, бацани у масовне гробнице заједно са ДРУГИМА (ово су наводи у његовој књизи „Крв на мојим рукама“, четврта глава, страница 53).

Ова реч „другима“ је по мени кључна, пошто др Јуришевић не наводи прецизније о којим „другима“ се овде ради. Ако су косовски избеглице (албанци) који су подлегли ранама или болести (или као што видимо овде ликвидирани намерном лекарском „небригом“, и то од стране своје „Албанске браће“) сахрањивани у „масовне гробнице“, онда је сувишно да се то додатно појашњава додатним прилогом „други“, осим ако у те „друге“ не убраја отете Србе, „друге“ не-албанце, или „друге обичне албанце“- који су пали у немилост терористичке ОВК.

Ја имам веома добрих разлога за овакву сумњу и то ћу образложити у следећим пасусима…

———————————————————————

Из строго цензурисаног Унмик извештаја CKX103 (скоро пола садржаја је цензурисано- прецртано црним маркером), и Специјалног извештаја СЕ, од стране Д. Мартија, можемо да сазнамо да су у периоду и на локацијама, на којима је боравио др Јуришевић, већ стизале прве испоруке киднапованих не-албанаца (углавном Срба), као и да су се тамо одиграле и њихове прве ликвидације, и то пре свега у главном ОВК логору у Кукешу (озлоглашеној „металној фабрици“) и у Кахану, који је био и један од главних „иследничких“ центара терористичке ОВК. Др Јуришевић и описује у својој књизи да је тамо лично присуствовао ликвидацијама заробљених Срба (које је по властитом признању он сам одобравао!).

Дик Марти је (то илуструје у свом извештају) конкретно „ухватио у лажи“ Албанску владу- која је иначе званично негирала постојање таквих логора, транспорт и заточеништво киднапованих особа, а нарочито њихову физичку ликвидацију (и сабсеквентну црну трансплантологију) на територији Албаније- на случају киднапованог косовског албанца (католика) Антона Бисакуа, који је још током маја 1999. допремљен у логор Кукеш, где је био зверски мучен, ликвидиран 4. јуна 1999., и потом бачен у заједничку гробницу на локалном гробљу у Кукешу.

Да ли је др Јуришевић под „другима“ мислио на киднаповане несрећнике попут А. Бисакуа? У сваком случају сматрам да би др Јуришевић и по овом питању требао да буде предмет једног озбиљне судске истраге, бар у својству материјалног сведока „трговине органима“. Иначе у овом конректном случају, Унмикови иследници су извршили ексхумацију више лешева из заједничке гробнице на локалном гробљу у Кукешу, пронашли тело Антона Бисакуа, и ДНК анализом непобитно установили његов идентитет…

————————————————————-

Што се тиче улоге, или бар својства материјалног сведока, у „трговини органима“ и киднаповањима Срба и „других“- мислим да би др Јуришевић морао да појасни карактер своје везе са мистериозним „ОВК командантом- доктором“, јер по мени присуство сваког „водећег“ припадника ОВК, а нарочито лекара, на локацијама озлоглашених „конц-логора“ за Србе- којих је управо и било највише на потезу Кукеш- Бурел- Паштрик- би требало да буде од посебног значаја за истрагу о „трговини органима“. Ми знамо из Унмиковог извештаја и Мартијевог реферата, да је на том потезу, и у време, када је тамо био присутан др Јуришевић документовано присуство више лекара, у тим ОВК „конц-логорима“.

Извештај CKX103 идентификује поред др Шаипа Мује (који је у то време био водећи ОВК координатор у северној Албанији) и извесног, др Ћамила (албанца), др Адмира (албанца), лекара албанца из Суве Реке, најмање два лекара арапског порекла, и као једног од кључних ОВК оперативаца у организацији „трговине органа“ извесног турчина Махмута- који је био главна веза са Анкаром (и вероватно озлоглашеним др Сонмезом, имплицираним у недавној приштинској афери „трговине органима“)…. Из Унмиковог извештаја је очигледно да су сви ови лекари углавном потпуно идентификовани, али из неких разлога, њихов идентитет никада није обелодањен…

———————————————————————

Након свега пар дана боравка у Кукешу, где се по властитом исказу сукобио са директором болнице др Цаном, наводно због корупције (чији је сведок био)- др Јуришевић, по „наговору“ мистериозног „ОВК команданта- лекара“, напушта рад и функцију координатора у хуманитарној организацији, и добровољно приступа терористичкој ОВК, и заједно са другим страним плаћеницима се придружује такозваном „Атлантском батаљону“ (који је био састављен углавном од албанских имиграната из Западних земаља).

Потом се упућује у рејон планине Паштрик…

Наставиће се…

Фејсбук Репортер


РЕФЕРЕНЦЕ:

http://www.theaustralian.com.au/arts/craig-jurisevic-crossing-the-line/story-e6frg8n6-1225861993729

http://www.wilddingopress.com.au/Books/Blood-On-My-Hands

http://www.kurir-info.rs/australijski-hirurg-ubijao-kosovske-srbe-da-bi-im-pomogao-clanak-46781

http://www.wilddingopress.com.au/Authors/Craig-Jurisevic

http://www.linkedin.com/profile/view?authType=name&;

http://prishtinapress.info/kirurgu-australian-craig-jurisevic-duhet-te-reflektoje-ne-ndergjegjen-e-tij/

http://libertals.com/kronike-e-vetepromovimit-finok-te-genjeshtarit-craig-jurisevic/

http://papermask.blogspot.ca/2010/06/on-jurisevic-ross-knight-and-anonymous.html

http://papermask.blogspot.ca/2007/08/accc-strikes-again.html

http://papermask.blogspot.ca/2007/08/bleeding-hearts-in-private-hospitals.html

https://www.facebook.com/pages/Craig-Jurisevic-Blood-on-My-Hands/354095313597

http://www.ukalbanians.net/an-interview-with-craig-jurisevic-the-author-of-blood-on-my-hands-a-book-about-1999-kosovo-war/

http://floripress.blogspot.ca/2012/03/pro-et-contra-kronike-e-vetepromovimit.html#!/2012/03/pro-et-contra-kronike-e-vetepromovimit.html

harmony./www.mercatornet.com/articles/view/battlefield_bioethics

http://rt.com/news/kosovo-serbs-barricades-ultimatum-065/comments/

http://www.upiu.com/articles/serbian-war-prosecutor-hunts-aussie-doctor-on-facebook

http://www.theage.com.au/national/plea-of-war-doctor-who-shot-dying-woman-20101008-16c1u.html?from=smh_ft

http://howtocleanseyourbody.com/tech/surgeon-at-arms/

http://www.abc.net.au/local/audio/2010/06/02/2915815.htm

http://www.nzherald.co.nz/armed-forces/news/article.cfm?c_id=123&;objectid=10656104

http://www.abc.net.au/local/audio/2010/06/02/2915815.htm

http://www.theage.com.au/national/plea-of-war-doctor-who-shot-dying-woman-20101008-16c1u.html?from=smh_ft

Surgeon at arms

http://howtocleanseyourbody.com/tech/surgeon-at-arms/

http://www.nzherald.co.nz/armed-forces/news/article.cfm?c_id=123&;objectid=10656104

http:// http://www.peshkupauje.com/2010/02/nje-film-ne-hollywood-kushtuar-uchttp://en.wikipedia.org/wiki/Combat_medickmondediplo.com/2011/04/12kosovo

http://dcswift.com/military/bioethics/Medical%20Ethics%202/Ethics-ch-23.pdf

https://www.mja.com.au/journal/2011/194/6/battlefield-euthanasia-courageous-compassion-or-war-crime

http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Juri%C5%A1evi%C4%87

http://pravoslavnisrbi.com/istorija/ne-daju-se-srbi-moji-ne-mogu-im-nista-kauboji.html

https://maps.google.com/?ie=UTF8&;ll=-34.93333,138.6&spn=0.676851,1.235962&z=10

http://www.cervens.net/legionbbs123/archive/index.php/t-10582.html

http://z10.invisionfree.com/Ignis_Ardens/ar/t7054.htm

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?182466-Albanian-Army-and-territorial-units-engage-Serbian-Special-forces-in-1999!!!/page2&;p=5063290#post5063290

http://www.youtube.com/watch?v=UuwgHQ5WKcU

http://www.youtube.com/watch?v=mihTLZjUYwU