Додик: Референдум о независности РС ће се „догодити изненада“

milorad-dodik

Бањалука – РС треба да се издвоји из БиХ од које нема шта да добије, оценио је председник РС Милорад Додик у интервјуу за најновији број недељника Њузвик.

Он је навео да као сличан пример треба гледати на покрете сецесије у Шкотској и Каталонији.

У интервјуу који је дао листу прошле недеље у Бањалуци, на питање када очекује референдум о одвајању РС од Босне и Херцеговине, попут оног одржаног на Криму, Додик предвиђа да ће се „то догодити изненада“.

Њузвик наводи да није јасно да ли Додик озбиљно мисли када говори о одвајању РС, или је реч о политичкој игри, као и да је неизвесно да ли ће за то добити подршку Русије.

Лист подсећа да је БиХ формирана преговорима у Дејтону којим је окончан најкрвавији рат од 1940-их, додајући да је, по Додику, БиХ унија која је вештачки створена споља, фрустрира Србе и осуђена је на неуспех.

„Нема ничег корисног што можемо да добијемо од Босне и Херцеговине“, каже Додик за Њузвик уз оцену да би самостална Република Српска финансијски боље пролазила, и да би се чак брже интегрисала у ЕУ него ако би остала у БиХ.

Како наводи Њузвик, Додик је ипак свестан забринутости Запада и још није одредио датум за референдум. „Чекаћемо, не желимо било какву дестабилизацију или хаос“, наводи лист његове речи.

Неки, како пише лист, сматрају да је прича о референдуму само прича, и покушај Додика да добије националистичке поене уочи председничких избора у октобру, али он каже да мисли озбиљно и често наводи Шкотску и Каталонију као примере где, као и он, људи желе референдуме о независности.

„Што он више то говори, то јаче звоне звона за узбуну у Сарајеву, Бриселу и Вашингтону“, пише лист и указује да Запад мање мисли на Шкотланђане и Каталонце, а више на деловање оних са Крима, који су уз подршку руског председника Владимира Путина спровели референдум и припојили су се Русији.

Додик одбацује било какав наговештај да је Путин иза његове кампање за референдум, и каже да о томе са њим није ни разговарао.

Дозвољава међутим да су Руси више фер према РС него Запад, а каже и да РС цивилизацијски припада Европи која је њен природни савезник.

По Додиковом мишљењу, балкански проблеми су много старији и комплекснији него проблеми на Криму, и могу бити решени само окончањем заједничке државе с босанским Муслиманима, пише лист.

Ако регион може да прихвати две албанске државе – Албанију и Косово, каже Додик по наводима листа, онда могу да постоје и две српске државе.

Њузвик указује да је Додик нестрпљив са западним политичарима који су направили каријеру од распада Југославије и жали се да сада сви Турци, Иранци, Арапи и Европљани делују у Босни, а страни посредници стално мењају устав и прописе, док Срби губе.

Додик није увек био тако антагонистички настројен: Америка га је некад сматрала умереним гласом међу екстремистима, наспрам ултранционалистичких српских вођа који су завршили у трибуналима за за ратне злочине, наводи Њузвик и додаје да је сада Вашингтон забринут због Додикове сепаратистичке реторике коју осуђује и ЕУ.

Иако је идеја о одвајању веома популарна у Бањалуци и широм РС, Додик такође зна да је изолован ван њених граница, наводи Њузвик.

„Свако помињање референдума, чак и у овом интервјуу сада, је осетљиво“, рекао је додајући да неће одустати због тога што га сматрају за „лошег момка“.

„Република Српска има све важне елементе за формирање независне земље. Једино што немамо је међународно признање“, рекао је Додик и додао да РС није потребна БиХ коју Срби никад нису прихватили као државу.

Додик је подсетио да ће 28. јуна свет обележити 100. годишњицу убиства Франца Фердинанда у Сарајеву и да се у РС на то гледа као на херојски акт, док друга страна мисли да је то тероризам.

Бета
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“true“ verb=“like“ font=“arial“]