Хилари Клинтон: Границе Косова се неће мењати

dacic eston klintonДржавни секретар САД Хилари Клинтон изјавила је да је за САД Косово независна држава и да се границе Косова неће мењати, али да много може да се постигне у односима Београда и Приштине.

Желимо да видимо Србију у европским интеграцијама. Чврсто подржавамо дијалог. Разумем уставне и политичке препреке у Србији, али дијалог позива две владе да напредују. Разумем да је то тешко, али то иде руку под руку с потребама српског народа. Границе у Европи се неће мењати – рекла је Клинтонова.

Клинтон је на заједничкој прес конференцији после разговора Николић-Дачић-Клинтон-Ештон, рекла да разуме да је то тешко, али да је у складу са потребама Срба и Србије.

Према њеним речима, Срби са Косова треба да имају пуну подршку у оквиру Косова и да задрже своје везе са Србијом.

Клинтонова је изјавила да је ово њено друго путовање у Београд и сигнал жеље САД да продубе односе са Србијом.

Смејали смо се на састанку покушавајући да утврдимо колико има Срба у САД. Поносни смо на тај број, али желимо да видимо да млади људи из Србије цветају и развијају се и у својој земљи. Млади у Србији су образовани, користе Интернет, културно су развијена нација и заслужују прилику у Европи, коју имају и други млади Европљани. Нисмо дошли да постављамо услове и спроводимо контролу. Будућност Србије је на вама, а САД је дубоко стало до младих, паметних људи у овој држави. Бићемо пријатељи и партнери народу Србије – рекла је Клинтонова.

(Танјуг-Блиц)