СТАВОВИ И ЗАКЉУЧЦИ СА ТРИБИНЕ У ГРАЧАНИЦИ

Gracanica 1Поштоване колеге,

У организацији Скупштине града Приштине у среду, 17.10.2012. године, одржана је трибина о положају органа државне управе, локалне самоуправе, предузећа, институција, установа и других организација које на Косову и Метохији раде и делују по уставу и законима Републике Србије.

На трибини су учествовали представници наведених асоцијација и притом су изнети следећи ставови и закључци, које вам прослеђујемо ради евентуалног публиковања и коришђења:

-Постојање и рад органа и свих других облика деловања по Уставу и законима Републике Србије на подручју Косова и Метохије је изузетно значајно и незаменљиво. У њима је запослен највећи број Срба и других неалбанаца од укупног броја запослених те популације на Косову и Метохији. Захваљујући тој чињеници омогућена је егзистенција и опстанак читавог српског становништва на овим просторима.

-Указано је притом на изузетно тежак материјални положај Скупштине града Приштине, њених предузећа и установа, као и других локалних самоуправа на Косову и Метохији, које последњих година не добијају средства ни за материјалне трошкове па се тако дешава да установе и школе у настави на српском језику немају дрва за огрев нити средства да плаћају рачуне за воду и утрошену енергију. Та маргинализација мора да се прекине и да се промени однос према њима уколико се жели њихов опстанак.

Досадашпње занемаривање српских органа власти и локалне самоуправе на простору Косова и Метохије јужно од Ибра од стране претходне владе и других највиших институција Републике Србије довело је до њиховог постепеног слабљења и опште маргинализације, што је, с друге стране, отворило могућности да руководства општина створених по Ахтисаријевом плану, крену у офанзиву наметања и преузимања локалних ингеренција.

-Нажалост, у последње време се све чешће чују захтеви за укидање српских институција, и то не само од званичника Европске уније, већ и од неких домаћих фактора. Зато је на овом скупу затражено да Влада и други органи Републике Србије јасно и недвосмислено кажу и покажу желе ли да њихови органи и институције на Косову и Метохији остану или ће их укинути. На то мора што пре да се да јасан и прецизан одговор, без увијања и двосмислености, како би се отклонила стална неизвесност и напетост запослених у тим установама и управама због непрестане дилеме хоће ли већ сутра остати без запослења.

-Ако се пак жели опстанак институција Републике Србије на овим просторима, онда држава мора да направи план њиховог јачања. То значи не само рационалну и чврсту организацију, већ и издвајање средстава за ону врсту делатности која доприноси јачању српског бића на КиМ. Уз нашу помоћ Република Србија треба да направи програм опстанка овдашњег и повратка расељеног становништва у оним срединама где је то могуће и једино продуктивно.

-Мора се скинути хипотека како су институције, организације и управе Републике Србије на КиМ паразити који ништа не раде а троше и проневеравају огромне паре чинећи разне малверзације и махераје. Та тенденција љагања српске популације и српских институција на КиМ је поодавно присутна у неким медијима и у последње време добија димензије хистеричног тражења доказа по сваку цену о српским злоупотребама и лоповлуцима, па самим тим и о нужности њиховог укидања.

-Нарочито је изражена исфингирана тврдња да, уз нерад и незнање, Срби на КиМ примају огромне личне дохотке, а многи од њих и по три плате, дуплу од Србије и једну од косовских институција. Чињенице су, међутим, сасвим друкчије: највећи број запослених српске и других националности у органима и институцијама Републиме Србије прима плату која је, иако увећана косовским додатком од 50 одсто на нивоу примања запослених у најнеразвијеним општинама Србије изван КиМ, као што су, рецимо, Лебане, Трговиште, Медвеђа, Куршумлија. С друге стране, они који су на „минималцу“ примају свега 8.000, односно 11.000 динара, што је далеко је испод минималног дохотка у централној Србији.

-На скупу је подржана најава највиших представника Владе Републике Србије да ће се предузети мере да се елиминишу тзв. дупле плате, али је истовремено затражено да надлежни органи из Србије адекватно реагују и на дезинформације и тенденције ширења мржње према српском становништву на Косову и Метохији.

-На скупу је затражено да надлежни државни органи Републике Србије истраже и процесуирају све криминалне радње и њихове носиоце, и у томе имају пуну подршку наших институција.

-Наглашено је да о стању и односима у српским институцијама на Косову и Метохији треба да се чује глас њихових легално изабраних представника а не самозваних „аналитичара“, мешетари и оних који су, издајући српске националне интересе, прешли на другу страну и сада раде у ткзв. косовским институцијама.

-Затражено је такође да Директор владине канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин дође у Грачаницу и на лицу места упозна се са проблемима органа и институција Републике Србије на централном Косову, као и сугестије овдашњих Срба за најављену стратегију за Косово и Метохију.

У Грачаници,

18.10.2012. године

Информативна служба

Скупштине града