Шта су Руси заиста употребили над посадом разарача „Доналд Кук“?

Su24

Немачко издање РИА Новости пише опширније о скорашњем „инциденту“ у Црном мору када је руски „Сухој“ чак 12 пута надлетео, или барем пролетео веома близу, америчког брода-разарача „Доналд Кук“. Епилог те приче било је масовно јављање посаде разарача психологу, али и напуштање службе.

Како пишу Новости, руски бомбардер Су-24, који је опремљен најсавременијим системом за радио-електронско сузбијање је тактички примењен у Црном мору, и то против модерног система управљања „Аегис“ на разарачу „Доналд Кук“.

Истинитост ове верзије догађаја, о којој се интензивно расправља у руским масовним медијима, такође потврђује Павел Золотарев, заменик директора Института за САД и Канаду Руске академије наука:

– Дана 10. априла, разарач Доналд Кук“, наоружан крстарећим ракетама Томахавк упловио је у неутралне воде Црног мора. Циљ је био да се изврши насилна акција и демонстрација силе у контексту положаја Русије у односу на Украјину и Крим. Појава америчких ратних бродова у тим водама је у супротности са Конвенцијом о карактеру и времену боравка ратних бродова не-приобалних земаља у Црном мору.

Као одговор, Русија је послала ненаоружани авион Су-24 да кружи око америчког разарача. Овај авион је, међутим, како верују стручњаци, опремљен са најновијим руским радио-електронским борбеним комплексом. Према овој верзији, „Аегис“ је детектовао приступ машине из даљине, што је изазвало борбену узбуну. Све је ишло према плану, амерички радари су очитали руске авионе. Али изненада им нешто гаси све екране. „Аегис“ није радио, ракете нису могли да добију задату мету. Су-24 је летео изнад палубе разарача и имитирао ракетни напад на мету. Након тога, машина окренута и поновљен је маневар, наиме дванаест пута.

Судећи по свему, покушаји посаде да се да се врати „Аегис“ у стање функционисања нису успели, као ни да дају циљну расподелу средстава за противваздушну одбрану. Одговор Русије војном притиску од стране САД био тихо поражавајући, каже Павел Золотарев.

– То је прилично оригинална демонстрација. Послат је бомбардер без наоружања, али са апаратом за радио-електронско сузбијање радио мерила непријатеља на броду. Тај разарач је опремљен најмодернијом ракетним системом за одбрану из ваздуха. Али има значајан недостатак у овом случају. То су опције за праћење. Такви системи су се показали своју добро када је у питању неколико бродова, ако некако могу да координирају своје акције. У овом случају, то је био само један разарач. И по свему судећи, алгоритам за функционисање мерења радио опреме на разарачу у систему Аегис употребом руског система за радио-електронско сузбијање није радио. Дакле, то није била само нервозна реакција на надлетање, које је припадало уобичајеној пракси само током Хладног рата. Ту је одговор у модерном систему, бити изнад свих информација.

uss donald cook rt 650x365 Шта су Руси заиста употребили над посадом разарача Доналд Кук?

УСС Доналд Кук, фото: РТ

После овог догађаја брод „Доналд Кук“, како је пријављено иностраним средствима информисања, брзо је приспео у луку у Румунији. 27 чланова посаде је поднело оставку. Свих људи 27 написало да нису имали намеру да стави свој живот на коцку. То је индиректно потврдила и изјава из Пентагона. Тврди се да је ова акција деморалисала посаду америчког брода.

Какав утицај, ако га има, ће изазвати инцидент у Црном мору, када су у питању САД? Прогноза Павела Золотарева је:

„Верујем да ће Американци некако променити мишљење о савршенству система, Аегис. То би био чисто војни аспект. У политичком смислу, било би тешко да не буде никаквих демонстрација, кораци следе са ове стране или друге. То је довољно. Међутим, ово је веома непријатан тренутак за Американце. Све у свему, одбрана ракетним системом који они развијају гута колосална средства. Најновија компонента, систем постављен на брод, „Аегис“, је такође показао своје недостатке.

Систем са којим je руски Су-24 ставио амерички разарач „Доналд Кук“ у стање шока, носи ознаку „Кибини“. Ово је назив планинског масива на полуострву Кола иза Арктичког круга. У „Кибини“ је најновији комплекс за радио-електронско потискивање непријатеља. Са њом ће, сва је перспектива, сви руски авиони бити опремљени. Недавно, комплекс је испитан у ратној вежби на тест пољу у Буратији. Судећи по изгледима, тестови су били успешни, јер је сада одлучено да се тестира комплекс под веома реалним условима.

Извор: Де.риа.ру