Иринеј: Канонизација Степинца неће угрозити односе с Ватиканом

srpski episkopi ispod slike stepinca

– Ма тко дошао на мјесто митрополита Јована, мора проводити идеје, живот и односе СПЦ- рекао је Иринеј.

У великом ускрсном интервјуу београдским Вечерњим новостима, српски патријарх Иринеј дотакнуо се и најављене канонизације кардинала Алојзија Степинца. Одговорио је и на питање хоће ли поступак проглашења Степинца свецем угрозити односе СПЦ и Ватикана.

– То је изузетно деликатно питање. Довољно знамо о Алојзију Степинцу, а на дјелу имамо покушај да се он прикаже у бољем свјетлу него што је де фацто то био. Можда је то донекле и разумљиво, јер је он у своје вријеме био значајна особа у Хрватској. Изгледно је да наши односи с Ватиканом неће бити угрожени његовом канонизацијом, али ће то бацити сјенку на Римокатоличку цркву. Добро је познато какве су особе у прошлости проглашаване за свеце. Сви друкчији потези Цркву би чинили више политичком организацијом, а мање Кристовом црквом, с наслијеђем које је добила од својих оснивача светих апостола – рекао је патријарх Иринеј. Споменуо је и недавно преминулог метрополита загребачко-љубљанског Јована и што очекује од његова насљедника.

– Рад епископа овиси од његовог става, културе, погледа на свијет и живот, али највише од става цркве којој припада. Ма тко дошао на мјесто митрополита Јована, мора проводити идеје, живот и односе СПЦ. Наша црква је увијек била мирољубива, трудила се успоставити контакт и добре односе и са свим народима и вјерским заједницама. То начело мора бити назочно и код будућег епископа који буде дошао у Митрополију загребачко-љубљанску. Неоспорно је да је блаженопочивајући Јован с доста мудрости водио Митрополију у изузетно тешким временима – рекао је Иринеј.

Вечерњи лист – http://www.vecernji.hr/balkan/irinej-kanonizacija-stepinca-nece-ugroziti-odnose-s-vatikanom-933926