ЗАКЉУЧЦИ СА ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ ОД 18.10.2012. ГОДИНЕ

Sednica 4 opstineДана 18.10.2012. године у Лепосавићу одржана је заједничка седница скупштине четири општине Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић о актуелној политичко-безбедоносној ситуацији и предлогу техничког протокола за имплементацију „ИБМ-а“ (Интегрејтед Бордер Менаџмент или Интегрисано Управљање Границом), на којој су усвојени следећи закључци:

1. Одборници општинских скупштина Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића још једном изражавају забринутост због неповољне политичко-безбедоносне ситуације на Косову и Метохији, као и због појачаних политичких и медијских притисака на органе Републике Србије, на Србе и српске институције на Косову и Метохији са посебним акцентом на север Косова и Метохије.

2. Након разматрања техничког протокола за имплементацију ИБМ-а, укључујући ту и административне прелазе Јариње и Брњак, констатује се да је за наше општине и грађане поменути технички протокол непрхватљив.

Евентуално прихватање и примена техничког протокола о имплементацији ИБМ-а на административним прелазима Јариње и Брњак несумњиво воде успостављању међудржавних граница и царине између Косова и Србије односно признавању независности ткзв. Републике Косовао и њеном проширењу на територију општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

3. Ставови наших скупштина и грађана да неће прихватити успостављање граница са Републиком Србијом и увођење царина на административним прелазима Јариње и Брњак су познати од раније и нису промењени, па четири поменуте општине, њихови представници и грађани неће учествовати у томе.

4. Понављамо наш став да су закључени договори из дијалога са Приштином и Бриселом штетни за српске националне интересе и нарочито за положај Срба који живе на северу Косова и Метохије. Зато подржавамо иницијативе да оцену уставности прихваћених договора из Брисела треба извршити пре њихове евентуалне примене.

5. У општинама Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић током протеклих 13 година, поред поштовања Резолуције 1244, спроводи се правни систем Републике Србије. Још једном указујемо на неопходност уважавања воље грађана исказане путем Референдума из фебруара 2012. године да се (99,7%) не прихватају институције ткзв. Републике Косово из Приштине. Упркос великим притисцима не треба дозволити погоршање и промену положаја општина и грађана са севера Косова и Метохије.

6. Одборници поменутих општина инсистирају да највиши органи Републике Србије приме делегацију Срба са севера Косова и Метохије у вези свих актуелних питања и ради изналажења заједничких решења о координисаном поступању по свим важним питањима.

7. Дајемо пуну подршку Влади и другим органима Републике Србије да испитају правилност трошења буџетских средстава за Косово и Метохију и да се према појединцима који су ненаменски трошили или злоупотребили буџетска средства предузму одговарајуће законске мере.

Канцеларија за Косово и Метохију и другим надлежним органима дајемо пуну подршку да се прецизније уреде питања око свих исплата за грађане и институције на Косову и Метохији (плате, накнаде за незапослена лица, социјална давања, инвестиције и др.), као и да се посебним закључком Владе утврде конкретни ставови у вези примања из буџета такозване Републике Косова из Приштине.

Осуђујемо наручене кампање неких медија (нпр. Б92) за медијску сатанизацију целокупног српског народа на Косову и Метохији са посебним акцентом на Србе на северу Покрајине у вези трошења буџетских средстава и то с циљем разбијања јединства грађана и њиховог конфротирања са другим грађанима Републике Србије.

 

Лепосавић 18.10..2012.год.                                                                                                                                         Председници Скупштина Општина