НАТО лобиста: Од Улциња до Гусиња све је албанска територија

koco-danaj1

Лидер Листе „За природну Албанију“ Кочо Данај казао је да подручје од Улциња до Гусиња представља чисту албанску територију, додајући да у Црној Гори доста оних који подржавају његове идеје.

Он је рекао да ће у марту посјетити Плав и Гусиње како би промовисао пројекат заједничке државе Албанаца.

Данај је Дневним новинама рекао да ће главна тема разговора у Плаву и Гусињу бити, како је казао, нужност формирања природне Албаније.

„За оне који познају одлуке Берлинског конгреса, а касније и Лондонске конференције, јасно је да подручја од Улциња до Мартинаја (село Мартиновићи код Гусиња) представљају чисту албанску територију. Али, ја се у платформи о природној Албанији држим правног акта Вљорске скупштине од 28. новембра 1912. године, који одређује границе Албаније од Драча до Скопља и од Прешева до Превезе“, навео је он.

velika albanija НАТО лобиста: Од Улциња до Гусиња све је албанска територија

Данај је казао да не разумије зашто су поједини црногорски политичари тражили да буде проглашен непожељном персоном.

„Жао ми је оних политичара и опозиционих снага које су тражиле да будем проглашен персоном нон грата. Зашто? Па ја сам платформу о природној Албанији штампао на албанском, српском, енглеском, грчком и италијанском језику. Послао сам је свим релевантним политичарима у Црној Гори, Србији, Грчкој и Македонији. Значи, ничега ту илегалног нема“, сматра Данај.

Он је казао да не очекује да ће му црногорска власт забранити улазак у Црну Гору.

„Мислим да ће црногорске власти одбити један такав захтјев Демократског фронта, иначе би отворено испали анти-Албанци“, рекао је Данај.

Упитан да ли мисли да ће успјети да реализује идеју природне Албаније, он је одговорио потврдно.

„Ја не мислим – ја радим. У албанским подручјима, од Улциња до Мартинаја имам на стотине мојих пријатеља, обожавалаца и подржавалаца, чак и чланова Листе за природну Албанију. И могу вам рећи да је природна Албанија кључ стабилности за Балкан. Што прије буду ово схватили црногорски, српски, грчки и македонски политичари, то ће бити боље за цијели регион. Значи, проблем природне Албаније данас је понуђен за рјешавање, свима онима који желе мир у региону“, казао је Данај.

Данаја прогласити непожељном особом

Функционер ДФ-а Милун Зоговић казао је раније да би држава требало да промотеру идеје Велике Албаније ускрати сваку могућност уласка на територију Црне Горе.

Ако је Црна Гора независна и суверена држава, а њен највиши правни акт обавезује надлежне државне органе да штите њену сувереност и територијални интегритет, неопходно је да на најаве о евентуалној посјети Плаву и Гусињу од Данаја промотера идеје Велике Албаније и лидера листе За природну Албанију држава Црна Гора дјелује превентивно”, навео је он.

Данаја би, сматра Зоговић, држава требало да прогласи за непожељну особу и тиме јој ускрати сваку могућност уласка на нашу територију.

Он је оцијенио да на неопходност предузимања таквих мјера упућује обавезност заштите уставног поретка државе Црне Горе промовисаног кроз начело суверености и забрану нарушавања територијалне цјелокупности.

ИН4С