КАДА СЕ ВРАТИ НАРОД, БИЋЕ ВРАЋЕНЕ И УМЈЕТНИНЕ

pravosl krst duborez

БЕОГРАД, 18. АПРИЛА /СРНА/ – Умјетнине које Хрватска потражује од Србије нису хрватско културно благо, него благо Српске православне цркве и биће враћено када се врати народ и поправе православне цркве, поручују стручњаци.

Хрватски посланици Тонино Пицула и Дубравка Шуица затражили су у Европском парламенту да враћање „опљачканог хрватског културног блага током рата деведесетих“ буде дио преговарачког пакета за улазак Србије у Европу.

„То благо није отуђено или украдено, већ је склањано како би било сачувано од уништења. И то није хрватско културно благо, већ благо Српске православне цркве. Или Хрвати не знају шта траже или можда Хрватска хоће да пошаље поруку Србима да жели да се врате“, рекао је управник Галерије фресака у Београду Бојан Поповић за београдске „Вечерње новости“.

Он је навео да се нико из Србије не противи томе да оно што је сачувано из српских епархија у Хрватској у њих буде и враћено, али тамо гдје живе Срби и гдје су обновљене цркве, али проблем је гдје вратити оне иконе из храмова који су уништени.

„Некада је постојао Музеј Срба у Хрватској, а Срби су били конститутивни народ у Уставу. Сада нема ни једног, ни другог“, констатовао је Поповић.

Никола Кусовац, некадашњи кустос Народног музеја и члан државне комисије која је спасавала културна добра током рата, изричито се успротивио да Србија подлијеже, како каже, хрватским уцјенама, и подсјетио на мноштво српских цркава и манастира који су спаљени и уништени.

Кусовац је рекао да је већина до сада враћених предмета, враћена политичком одлуком без консултовања струке.

Осим црквене имовине, истакао је он, до сада је враћена чувена Бауерова збирка, у којој је било и дјела српских умјетника, те дио колекције из Музеја у Вуковару, који је такође био српско-хрватски, па је кроатизован.

„Био сам против тога да се у Србију склања оно што је хрватско, већ да се то похрани тамо у бункерима. Део комисије у којој сам био спасавао је наше уметнине и реликвије из храмова у западној Славонији, Равним котарима и Буковици“, објашњава Кусовац.

Ипак, огроман дио блага које је нестало, ако већ није уништен, завршио је у рукама хрватских лопова и трговаца умјетнинама.

Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске подсјећа да је нестало око 7.000 икона, од којих се неке и данас продају „на црно“ и подсјећа да су књиге писане ћирилицом одавно завршиле на ломачи.

СРНА