Грчки митрополити Андреј дринупољски и Серафим пирејски позвали папу на покајање

serafeim

Два митрополита Грчке Цркве упутила су римском папи Фрањи оштро писмо на 89 страница, у коме су римокатолицизам назвали  – свејересју и позвали понтифа на покајање, преноси „Православије.Ву“, позивајући се на CWN.

У свом исцрпном обраћању, митрополит дринупољски Андреј (Трембелас) и пирејски Серафим (Менцелопулос) осудили су Римокатоличку «цркву», Ватикан и самог папу. Два православна јерарха написала су папи да је учење Римокатоличке «цркве» у суштини «отворена хула на Духа Светога, унакажавање хришћанског учења и сатанска гордост, којом сте Ви обузети».

Грчки митрополити су такође рекли да је њихово писмено обраћање мотивисано «чистом, искреном и несебичном хришћанском љубављу». Митрополити су напоменули да се осећају дужним да «учине све напоре како би вратили римокатолике у крило Православне Католичанске Мајке – Цркве».

Два грчка митрополита изразила су и свој презир према «свејереси екуменизма» и осудили спремност других православних вођа на дијалог са Римом.

Као што се може видети, митрополити Андреј и Серафим у осуди екуменизма користе термин «свејерес» који је у православно богословље увео Преподобни отац Јустин Поповић, који је у својим критикама екуменизма исти називао „свејерес“. Ава Јустин се сматра једним од највећих православних богослова 20. века, а његова учења о екуменизму су прихваћена у целој православној васељени.

Информација о писменом обраћању двојице грчких јерараха папи Фрањи, објављена је 14. априла на сајту грчке агенције црквених новости «Ромфеа»

Борба за веру