Сукоб руског и америчког амбасадора у Црној Гори због непријатељских изјава према Русији Мила Ђукановића у САД

nesterenko

Поруке америчке амбасадорке у Подгорици Сју Кеј Краун које се тичу односа Русије и Црне Горе, уколико су тачно пренијете у јавности, грубо одударају од дипломатске праксе, саопштио је за Дан амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Андреј Нестеренко, одговарајући на наводе америчке амбасадорке.

„Уколико су те ријечи амбасадорке Сједињених Америчких Држава, моје колегинице госпође Сју Кеј Браун, исправно пренијели црногорски медији, онда су оне у грубој супротности са дипломатском праксом која се тиче активности руководилаца амбасада у страним државама у погледу коментара односа државе домаћина са трећим земљама. Уколико није тако, одговорићу на исти начин. Охрабрујемо САД да поштују суверенитет и независност Црне Горе и сваке друге државе“, поручио је Нестеренко.

Реагујући на став руског Министарства иностраних послова на ставове које је црногорски премијер Мило Ђукановић саопштио током посјете у Вашингтону, америчка амбасадорка у сриједу је казала да Русија треба да поштује независност и суверенитет Црне Горе.

Из руског МИП-а Ђукановићеви ставови окарактерисани су као непријатељски према Русији, а придруживање санкцијама је окарактерисано као потез који изазива разочарање. Амбасадорка САД казала је да у Ђукановићевим ставовима нема непријатељских тонова према Русији.

Извор: Дан