Николић за „Волстрит џурнал“: Тачи је ратни злочинац и нећу се руковати са њим

Nikolic-Taci

Потпуно сам отворен за изградњу нове будућности Балкана, а договор о томе ће, ипак, морати да постигну Срби и Албанци, рекао председник Србије у интервјуу за амерички „Волстрит џурнал“. Николић је рекао да поздравља могуће посредовање Кетрин Ештон у дијалогу Београда и Приштине.

Председник Србије Томислав Николић поручио је да је отворен по питању изградње нове будућности Балкана, али да о томе треба да се договоре Срби и Албанци, а не он и Хашим Тачи.

„Потпуно сам отворен за изградњу нове будућности Балкана. Договор о томе ће, ипак, морати да постигну Срби и Албанци, а не Николић и Тачи“, рекао је председник Србије у првом интервјуу за амерички Волстрит џурнал, додајући да поздравља могуће посредовање високе представнице ЕУ у дијалогу Београда и Приштине.

Николић је рекао и да не може да се рукује с косовским премијером Хашимом Тачијем, јер, како је навео, „мене нико не оптужује за ратне злочине. Зато не могу да се рукујем с Тачијем све док је он осумњичен за ратне злочине“.

Лист подсећа да оптужбе Дика Мартија о умешаности косовског премијера у трговину људским органима Тачи сматра „научном фантастиком“ и при томе истиче да ће Косово ићи даље ка ЕУ и НАТО-у „са или без решења постигнутог са Србима“. „Никада нећемо признати независност Косова“, одговорио је Николић.

Лист, међутим, констатује да Николић то изговара гласом више резигнираним него ватреним и тумачи да је на тај начин „одшкринуо врата“.

Николић у интервјуу њујоршком листу каже и да је свестан да Србија не може да уђе у ЕУ без договора са Приштином и истиче да за Србију нема другог избора осим чланства у ЕУ, што његова влада жели.

„Имајући у виду балканске стандарде, то је напредак“, закључује Волстрит џурнал.

Лист у раније објављеном коментару наводи да би разговори Београда и Приштине на високом нивоу и под покровитељством Брисела могли сваког тренутка да буду настављени и да су српски лидери по том питању послали позитивне сигнале.

„Датум још није одређен, али смо практично ту и разговора ће бити“, рекао је саговорник Волстрит џурнала.

Амерички лист оцењује да су од последњих састанака представника Београда и Приштине тензије порасле.

„Србија је гласала за Николића који нагиње ка национализму и Ивицу Дачића, некада портпарола Слободана Милошевића. Постоји скептицизам према њиховој привржености за оно што Брисел зове ‘процес нормализације односа Београда и Приштине'“, наводи се у тексту.

Дневник, ипак, додаје да су Николић и Дачић послали позитивне сигнале, цитирајући речи председника Србије током обраћања Генералној скупштини УН да Београд жели трајан мир са Косовом и наставак разговора, уз поновљено да „Србија неће признати независност“.

„Србији обнављање разговора може донети награду на путу ка ЕУ“, наводи лист и подсећа да је Унија преговоре о прикључењу Србије условила нормализацијом односа с Приштином.

Слична је ситуација и са Приштином, оцењује Волстрит џурнал, наводећи да би Приштина 10. октобра требало да добије студију о изводљивости.

„То је први корак ка често дугом процесу за чланство у ЕУ. Застој у односима са Београдом ће учинити тај процес још дужим“, закључује се у тексту америчког листа.

РТС