Руси напали Ђукановића, СНП иде да се извињава

bajden djukanovic

Непријатељске изјаве премијера Црне Горе Мила Ђукановића током његове посјете Сједињеним Америчким Државама, као и придруживање Црне Горе Европској унији у санкцијама против Русије, изазивају дубоко разочарање, саопштило је јуче руско Министарство спољних послова.

Министарство вањских послова и европских инте грација Црне Горе одбацило је овакве наводе руског министарства као непримјерене и произвољне. Министарство спољних послова Русије саопштило је да је Москва разочарана због лобирања премијера Мила Ђукановића за улазак Црне Горе у НАТО, али и због тога што је црногорска Влада подржала ставове Европске уније када је у питању ситуација у Украјини.

“Све што је премијер изнио јавно и у разговорима са америчким званичницима у складу је са националним интересима Црне Горе и њеним спољнополитичким опредјељењима за чланство у НАТО и ЕУ и није антируски интонирано. Министарство изражава увјерење да ће односи и сарадња Црне Горе и Русије наставити да се развијају у духу вишевјековне традиције и сувереног права сваке државе да одлучује о свом унутрашњем развоју и спољнополитичким приоритетима“, каже се у саопштењу МВПЕИ достављном Дневним новинама.

Након оваквог развоја догађаја услиједиле су реакције дијаметрално супротне од званичног става који је Ђукановић изнио у Вашингтону.

Социјалистичка народна партија сматра да тај став није опредјељење огромне већине грађана.

„Руководство Социјалистичке народне партије ће у наредних десетак дана званично посјетити Руску Думу, Владу Русије, Предсједништво, као и највеће црквене великодостојнике, гдје желимо јасно и јавно показати да неодговорне изјаве поменутог државника (Мила Ђукановића прим. аут.) не представљају вољу огромне већине грађа на Црне Горе“, саопштено је из Медијског пула СНП Дневним новинама.

Посланик Демократског фронта Горан Даниловић изјавио је јуче да су врло забрињавајући и упозоравајући тонови који стижу из Москве.

“Као посланик опозиције, нијесам срећан због овог публицитета који нам даје Москва. Русија је важан, стратешки партнер и много већима него што је Црна Гора, а то нама, изгледа, није важно. Ђукановић се очигледно преиграо и покушао да изигра раније добре односе са Руском Федерацијом. Неопрезност и жеља да се пошто пото, и преко реда, односно преко Крима и Украјине, уђе у НАТО, политички гледано је “дошла главе“ таквој политици“, казао је Даниловић за Дневне новине.

Извор: Дневне новине