За црногорски МУП православни свештеници су терористи, а косовски криминалци партнери

Policija-CG-001

Пароху у црквеној општини Баошићи Илији Мотики МУП није дозволио да продужи свој боравак у Црној Гори због тога што није, како су оцијенили, испунио одредбе Закона о странцима које регулишу издавање дозволе за привремени боравак. Међутим, Мотика је само један у низу свештеника Српске православне цркве којима МУП, најчешће неосновано и безразложно, а како је у више наврата и доказано, и незаконито, одбија овакве захтјеве. С друге стране, МУП је недавно потписао споразум са Косовом о међусобној сарадњи. У Митрополији црногорско-приморској оцјењују да таквим споразумом МУП шаље поруку да су, како су казали, „међународно признати криминалци, освједочене убице, нарко-дилери и трговци људским органима“ пријатељи Црне Горе, док су свештена лица у ствари терористи. За представнике Митрополије је посебна прича, како кажу, споразум о реадмисији Србије и Црне Горе. Такав споразум, оцјењују, ићи ће на руку Социјалдемократској партији која годинама, како наводе, врши прогон српских свештеника.

-У члану 2 став 1 Споразума је предвиђено да ће државе потписнице прихватити свако лице које не испуњава услове за улазак и боравак у другој држави. Имајући у виду скандалозно и незаконито поступање Министарства унутрашњих послова Црне Горе према свештеницима Митрополије црногорско-приморске и других епархија Српске православне цркве које имају своју канонску јурисдикцију на простору Црне Горе, може се закључити да ће споразум ићи на руку дијелу црногорског режима оличеног у Социјалдемократској партији која годинама са својим кадровима покрива МУП Црне Горе у злом науму протеривања свештенства под маском тзв. реад мисије оцијенио је протојереј ставрофор Велибор Џомић, координатор правног програма у Митрополији црногорско-приморској.

Џомић наводи да се за статус српских свештеника у Црној Гори ни једном нијесу заложили ни предсједник ни премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић који, наводи, приликом својих овогодишњих посјета држави ниједном нијесу затражили својим колегама да се прекине са незаконитим прогоном неколико десетина православних свештеника.

Споразум МУП-а са Косовом је за Џомића посебна прича, док правни заступник Митрополије, адвокат Далибор Каварић такав документ оцјењује скандалозним.

-Живимо у времену када је преко 50 службеника цркве, свештеника, монаха и монахиња, изложено драстичном прогону и кршењу људских права какав је запамћен једино у СССР-у. У исто вријеме, док траје наведени прогон, прије само неколико да на, весели министар Коњевић помпезно најваљује као велику ствар да ће терористи из ослободилачке војске Косова, међународно признати криминалци, освједочене убице, нарко-дилери и трговци људским органима, заједнички патролирати са нашом полицијом и „бринути о нашој безбједности“. Дакле, поимање и перцепција Коњевића је да је црква терористичка и антидржавна организација, а свештеници терористи. Коњевић у међународно признатој терористичкој организацији и у стварним терористима види своје партнере, па ће у том смислу и државу Црну Гору да усрећи том спознајом и да је повеже и укључи у ту напредну сарадњу оцијенио је Каварић.

Из Митрополије су више пута саопштавали да МУП врши константан и незаконит прогон свештеника, оцјењујући да је такво безакоње више пута доказано пред Управним судом који је укидао таква рјешења овог ресора. Иако су судске одлуке биле јасне, МУП је наставио са таквим праксом. Прије неколико година одбио је да изда дозволу за привремени боравак Велибору Џомићу, након чега се кренуло са општим прогоном. Почетком марта ове године МУП је одбио захтјеве за одобравање привременог боравка у Црној Гори за још девет припадника МЦП иако је, због погрешне примјене прописа, истовјетно рјешење истог органа Управни суд поништио у јуну прошле године. Захтјеви су одбијени Огњену Перковићу, Саши Јањићу, Боривоју Пантићу, Дарку Јањићу, Милану Стоиљковићу, Николи Олићу, игуману манастира Света Тројица архимандриду Леониду и игуманијама Атанасији и Магдалени.

Није оправдао захтјев

Министарство унутрашњих послова одбило је да изда дозволу за привремени бораваи свештенику Митрополије црногорско-приморске Илији Мотики, јер, како је наведено у образложењу, није испунио услове прописане Законом о странцима.

МУП је одбио да Мотики продужи боравак зато што није доставио доказ о оправданости захтјева за привремени боравак.

Парох у црквеној општини Баошићи поднио је жалбу на овакво рјешење, уз оцјену да је МУП погрешно и непотпуно утврдио чињенично стање и да је погрешно примијенио материјално право. Он је затражио од другостепеног органа да поништи такву одлуку.

-Побијано рјешење је незаконито и донијето на основу погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примјене материјалног права. Захтјев Илије Мотике, православног свештеника у Митрополији црногорско-приморској, неосновано је одбијен, иако су уз захтјев пружени сви потребни докази прописани Законом о странцима. Поступајући на предњи начин, првостепени орган је испољио висок степен гажења људских права из Устава Црне Горе и међународних аката и непоштовања према одлукама виших органа и Управног суда, који је већ одлучивао у идентичном спору наводи се у жалби.

У жалби је наведено да се Закон о Вјерским заједницама несумњиво односи на евиденцију вјерских заједница основаних након доношења тог акта, због чега се, како је оцијењено, МУП не може користити тиме да Митрополија није пријавила своје постојање надлежном органу.

-Имајући у виду да је Митрополија црногорско-приморска основана 1217. године, дакле много раније од дана примјене тога закона, и како исти није и не може прописати ректроакивну примјену било које своје одредбе, односно не може задирати у већ стечена права постојећих правних субјеката, то је правно тумачење овога прописа у односу на православну Митрополију црногорскоприморску из Цетиња. У прилог овоме иде и пракса Управног суда Црне Горе у истовјетним случајевима, када су рјешења другостепеног органа укинута као незаконита због погрешне примјене материјалног права наведено је у жалби.

Ана Топаловић

Извор: Дан