Јосиповић: Хрватска је заснована на антифашизму

ivo-josipovic-srbija

ЗАГРЕБ – Председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је да је Хрватска заснована на антифашизму, поручивши да покушаји извртања историјских чињеница неће успети.

Јосиповић је у Подгори у Далмацији, на скупу поводом 70. годишњице збега у Ел Шат, у којем је у синајску пустињу у Египту крајем 1943. и 1944. године с подручја Далмације избегло више од 30.000 људи, бежећи пред налетом окупаторских немачких снага, рекао и да неће успети покушаји да се Хрватска представи као земља која није била победница.
„Истина је, има неких који би мењали историју, који би оно што је било црно представили као бело, и обрнуто, али то никад никоме није успело. Неће ни њима. Нама историја није ни сасвим црна ни сасвим бела, историја је таква каква је била; она је та која говори шта је било добро, а шта је било лоше“, рекао је Јосиповић.

„Било је добро бити антифашиста, спасавати људе, помоћи у збегу, бринути се о старима и немоћнима, деци и онима који су желели да се врате, а ви сте се вратили и градили поновно свој дом и све добре људске вриједности преносили на младе“, поручио је Јосиповић окупљенима, пренела је Хрватска радио-телевизија.

У изјави новинарима, Јосиповић је нагласио да је Хрватска по Уставу и по историји утемељена на антифашизму, као и да покушаји да се то негира и да се Хрватска представи као земља која није била победница, неће успети.

Танјуг